Jaro a pampelišky můžete proměnit do lahodného vína
Ostatní
21. dubna 2016 16:09
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Pampeliškové víno / Internet
Pampelišky jsou symbolem jara! Nedělají jen okrasu, ale jsou i zdraví prospěšné! Pomáhají při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech.
Pampeliška je rovněž bohatá na minerály a vitamíny, především A, B, C a D. Působí příznivě na trávení a hubnutí. Neměli by ji ale konzumovat lidé, kteří trpí žlučníkovými kameny nebo žaludečními problémy.
Jednou z variant, jak se dají pampelišky konzumovat je pampeliškové víno.
Suroviny
1 litr pampeliškových květů
1,5 kg cukru
2 citrony
2 pomeranče
4 dkg droždí
Postup přípravy receptu
Pampeliškové květy spaříme ve 2 1/2 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod.
Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve.
Svaříme 2 l vody a 1 ½ kg cukru-vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh.
Potom 2 citrony a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme přidáme do výluhu a vložíme droždí.
Láhev nebo demižon přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy.
Na okně necháme asi 6 týdnů-až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví.
Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.
Pampeliška je rovněž bohatá na minerály a vitamíny, především A, B, C a D. Působí příznivě na trávení a hubnutí. Neměli by ji ale konzumovat lidé, kteří trpí žlučníkovými kameny nebo žaludečními problémy.
Jednou z variant, jak se dají pampelišky konzumovat je pampeliškové víno.
Suroviny
1 litr pampeliškových květů
1,5 kg cukru
2 citrony
2 pomeranče
4 dkg droždí
Postup přípravy receptu
Pampeliškové květy spaříme ve 2 1/2 l vroucí vody a necháme vylouhovat 24 hod.
Potom přecedíme a výluh nalijeme do 5l demižonu nebo láhve.
Svaříme 2 l vody a 1 ½ kg cukru-vychladíme a nalijeme na pampeliškový výluh.
Potom 2 citrony a 2 pomeranče oloupeme a nakrájíme přidáme do výluhu a vložíme droždí.
Láhev nebo demižon přetáhneme celofánem a jehlou uděláme do celofánu vpichy.
Na okně necháme asi 6 týdnů-až pomeranče a citrony klesnou ke dnu. Poté hadičkou stáčíme do láhví.
Necháme v chladu odležet minimálně 3 měsíce. Ale nejlepší je 2 roky. Po této době je víno jemně perlivé.
Kam dál?