Příjemné počasí vybízí k výletům do přírody. Jaké vybavení koupit?

 Ostatní 
06. března 2019 09:45 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní vybavení vás podrží za různého počasí Pixabay
Příjemné počasí posledních dnů vybízí k výletům do přírody. Jaké vybavení koupit, abychom neudělali chybu? Poradíme.

Ať už chcete vybavení používat k turistice po naší krásné zemi nebo se chystáte na výlet do exotických krajin, v každém případě je dobré nakupovat s rozmyslem a nechat si poradit od odborníků. Docela základní je ale fakt, že se nemusíte nechat masírovat slavnými značkami. I české firmy totiž vyrábějí skvělé vybavení. Jen je třeba objevit ty správné obchody. Stojí za to se informovat, které firmy dodávají pro českou armádu a policii.

Boty

Boty jsou klíčové pro vaši pohodu při pohybu v terénu i pro vaše zdraví. Turisté volí mezi kotníkovými botami, nízkými trekovými botami a sandály. Každý druh obuvi má své opodstatnění. Jdete-li do těžších podmínek na více dnů, určitě byste měli mít alespoň dvoje boty. Možnost přezout se, změnit rozložení tlaku na noze – to jsou velmi důležité věci pro vaši pohodu.

Drtivá většina kotníkových bot na našem trhu je ale konstruována do podmínek českého jara či podzimu. Obsahují většinou membránu a jsou tak sice odolné vůči dešti, ale noha se v nich více zahřívá. Pokud chcete boty vysloveně na léto a do suchých dnů, ale trváte na zpevnění kotníků, volte boty, které budou v kombinaci kůže a tkanina bez membrány. Budou levnější, lehčí a měkčí. Optimální je, když máte alespoň troje různé boty podle terénu, do kterého půjdete i podle počasí.

Ponožky

Někteří nedají dopustit na tlusté ponožky, které dobře tlumí nárazy a chrání nohu před otlačením. Jestliže máte dobře tvarované a vyšlápnuté boty, nepotřebujete obvykle tlusté ponožky. Můžete si koupit ponožky tenčí. Rozhodně na nich ale nešetřete. Do terénu nemůžete vyrazit v ponožkách z asijské tržnice. Potřebujete nejlépe dobře anatomicky tvarované ponožky s tkaninou s příměsí stříbra. To ničí bakterie, takže ponožka nezapáchá a vydrží v náročném terénu uchovat nohy v dobrém stavu i několik dnů. Rozhodně ale tvar ponožek i jejich nošení vyzkoušejte. Pokud se vám materiál a tvar osvědčí, držte se ho.

Kalhoty, košile a trička

Výborná byla, je a bude bavlna. U kalhot je skvělá. Je pravda, že s nástupem různých funkčních triček a dalšího vybavení ze speciálních materiálů se situace mírně mění, ale ne až tolik. Výrobky z bavlny jsou dobré a levné. Chcete-li specialitu z přírodního materiálu, jděte do vlny. Funkční trička ze syntetiky jsou také skvělou volbou. Hlavně proto, že odvádějí pot od těla pryč. Hodně důležité je se převléknout ve chvíli, kdy by mohl na vás pot začít vysychat. Tím by mohlo dojít k prochladnutí, což není vůbec žádoucí. Výměnu triček proto provádějte vždy, když pocítíte příliš velký chlad na zádech. Propocený kus rozložte na batoh a nechte proschnout. Může tam být i během další cesty. Vy jste v suchu a kus, který jste měli na sobě se chystá na další použití. Funkční oblečení prodlouží intervaly k výměně prádla, ale musíte ho takto měnit také.

Obecné rady

U veškerého oblečení i obuvi dbejte na to, aby nikde nic nedřelo, netlačilo, aby z oblečení nic nevyčnívalo. Vždy řešte otázku deště. Lépe mít s sebou pončo do deště, kterým zakryjete sebe i batoh, než promoknout a muset někde složitě sušit oblečení a boty. Nezapomínejte na pokrývku hlavy. Obzvlášť pokud po zimní sezoně zahájíte pohyb na slunci, vyrážíte do hor či do oblastí s intenzivnějším slunečním zářením, měli byste být na situaci připraveni. Kromě klobouku použijte i opalovací krém. Základní rady, na co nezapomenout při vašich toulkách přírodou, najdete v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve