Jak důmyslně ukrýt změť kabelů ve vašem bytě?

 Ostatní 
03. února 2018 15:18 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chumel barevných šňůr pod stolem či skříní nevypadá hezky Internet
S přibývající elektronikou v domácnosti také přibývá chumlů nejrůznějších kabelů a šňůr. Ve vašem bytě to nevypadá dvakrát elegantně. Poradíme vám, jak to změnit.

Pod stolem šňůry nikdo neuvidí

Způsobů, jak zkrotit přebujelou kabeláž, existuje hned několik. Kabely od prodlužovaček či elektrických přístrojů lze schovat pod stůl, případně se jim dá vyhnout díky optimálně vymyšlené elektroinstalaci.

Řešením mohou být držáky na kabely, které snadno připevníte pod stůl na spodní stranu desky. Moderní pracovní stoly už obsahují i drátěné nosiče na kabely.

Kabely schovejte do pouzdra

Konec prodlužovaček je zase možné schovat za pouzdro pro kabely. Vyrábějí se samolepicí, takže je snadno přichytíte k zadní straně nábytku, nebo barevné a v různých tvarech.

Například ve tvaru mušle, která se otočí směrem ke zdi a zásuvky tak zakryje. Barvu lze sladit s nábytkem nebo přístroje a kabel je potom méně viditelný. Šňůry i zásuvky jsou tak skryty i před všudypřítomným prachem. O tom, jak si poradit s kabely, jsme psali i zde.

Nešetřete na zásuvkách

Pokud stavíte dům nebo se chystáte na rekonstrukci bytu, je dobré pohlídat projektování elektroinstalace tak, abyste žádné prodlužovací šňůry nepotřebovali.

Místo jedné zásuvky a prodlužovačky poslouží třeba řada sdružených zásuvek. Nad kuchyňskou linkou můžete mít místo prodlužovačky lištu, do které můžete kamkoliv nasadit zásuvky.

Moderní jsou elektrické lišty

Bez kabelů a sekání do zdi se obejdete, jestliže využijete systém speciálních elektrických lišt, které umožňují přidávat a odebírat zásuvky právě tam, kde je to potřeba.
V praxi to znamená, že lišty se položí po celé délce stěny pokoje, případně za kuchyňskou linkou. Na vás pak zůstane jen vložit mobilní zásuvku tam, kam chcete.

Uvnitř lišt lze navíc vést datové i telefonní linky. Lišty se dají rovněž vybavit třeba úspornými svítidly, nabíječkami, datovými moduly či kuchyňskými doplňky. Zásuvky je možné v liště posouvat, přidávat další nebo je vyndat, a to bez obav z úrazu elektřinou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47