Vyrobte si vynikající pečený čaj, který potěší i jako dárek

 Ostatní 
02. března 2018 10:13 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Na přípravu lahodného nápoje se hodí jakékoliv ovoce Shutterstock
Pečené čaje se již nějakou dobu těší velké oblibě, a to díky své vynikající chuti a neobyčejnému vzhledu. Když si ho ale chcete koupit, jedna malá sklenička vás vyjde na celkem dost peněz. Pojďte si ho tedy připravit krok za krokem doma.

Ovocný čaj, jehož příprava je velmi jednoduchá, chuť plně ovocná a mírně nakyslá, je poměrně velkým fenoménem. V tomto článku se dočtete, jak se vlastně pečený čaj vyrábí, jak se správně připravuje a jaké druhy lze připravit.

Co budete potřebovat

Základní surovinou je samozřejmě ovoce. Jestli použijete čerstvé ze zahrádky (což v tuto chvíli bohužel nehrozí), mražené nebo čerstvé kupované, není podstatné. Jediné, co je důležité, aby to bylo kvalitní ovoce a aby alespoň polovinu tvořily kyselejší druhy, jako jsou například rybíz nebo třeba ostružiny.

Konkrétně budete potřebovat dvě kila libovolného ovoce, které zvolte dle vlastní chuti. Kombinací je nespočet, takže popusťte uzdu fantazii a v nákupu se nijak neomezujte. K tomu budete potřebovat půl kila až kilo cukru – nejlépe třtinového, dva citrony, hřebíček, skořici a anýz. Jestliže chcete, aby byl čaj trochu ostřejší, přidejte 200 mililitrů rumu, griotky nebo vodky.

Jak postupovat

Ovoce důkladně omyjte a nakrájejte nadrobno. V misce smíchejte ovoce s cukrem, oloupaným citronem, který také nakrájejte na malé kousky, kořením a pokud chcete i s alkoholem. Směs promíchejte a pečte rozprostřené na pekáči v předehřáté troubě na 220 °C, dokud ovoce nepustí šťávu. Bude vám to trvat zhruba 45 minut. Mezitím si připravte sklenice, do kterých budete poté čaj přelívat. Po vyndání z trouby je ještě horkou směsí naplňte, uzavřete víčkem a obraťte dnem vzhůru.

Teplý i studený

V zimě vás jistě potěší horký hrnek pečeného čaje, který připravíte jednoduše tak, že směs zalijete horkou vodou a případně ještě dochutíte medem, rumem či citronem – zkrátka jak máte zrovna chuť a náladu. Čaj si ale můžete dopřát i v létě, kdy zhruba tři lžíce pečeného čaje smícháte ve sklenici s pramenitou či perlivou vodou a kostkami ledu.

Vhodné ovoce

Pečených čajů si můžete připravit celou řadu. Dle libosti můžete kombinovat nejrůznější druhy ovoce, jako jsou například jablka, hrušky, jahody, borůvky, brusinky, mandarinky, pomeranče, maliny, rybíz, ostružiny, višně, švestky, hroznové víno, broskve, ale klidně i exotičtější druhy ovoce, například ananas nebo mango. A jak pěstovat exotické ovoce doma se dočtete zde.

Mezi nejoblíbenější druhy pečených čajů patří jablkový se skořicí (tzv. horký štrůdl), černý rybíz či višeň s kardamomem, griotkou a vodkou, broskev s anýzem, švestka s badyánem nebo třeba bezinky se skořicí. Zkrátka si vyberte ovoce, které milujete, obohaťte jej chutí vybraného koření a pak už si jen užívejte vynikající chuti teplého či studeného nápoje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod