Znáte aquafabu? Perfektně nahradí vaječný bílek tam, kde ho zrovna potřebujete

 Ostatní 
09. února 2018 11:29 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Sníh z bílků je od aquafaby k nerozeznání Shutterstock
Ať už máte na vejce alergii, zrovna v lednici došly, nebo je z jakýchkoliv důvodů nechcete konzumovat, nemusíte zoufat. Aquafaba skvěle zastoupí vaječný bílek v jakémkoliv receptu, na který se zrovna chystáte.

Skvělá zpráva je, že ji můžou i vegani, jelikož se nejedná o živočišný produkt. Výroba aquafaby není ani drahá, protože jedinou surovinu, kterou je při její výrobě potřeba, běžně vyléváme do kuchyňského odpadu.

Co je aquafaba

Aquafaba se používá tam, kde byste jinak běžně použili vaječný bílek. Tedy proto, aby vaše těsto bylo nadýchanější, nebo pokud se chystáte dělat pusinky, makronky, piškotové těsto, ale také různé pěny a krémy.

Aquafaba přitom není nic jiného, než voda z cizrny, kterou nikdo nepovažuje jako surovinu a běžně ji vylévá do dřezu, stejně jako vodu z kukuřice nebo hrášku. Čtěte také: Proč nevylévat vodu z rýže. Nejvíce se používá voda z cizrny, ale podobného výsledku docílíte i s vodou z jiných luštěnin.

Jak ji vyrobit

Pokud spěcháte, stačí si koupit nesolenou cizrnu v plechovce a nálev vylít do misky. Pak už ji jen ušleháte ručním mixérem a v podobě hustého sněhu přidáte, kamkoliv potřebujete. Je to opravdu jednoduché a přitom od klasického sněhu k nerozeznání. Hustá bílá pěna bez zvláštní příchuti vaječný bílek opravdu skvěle nahradí.

Pokud ale chcete postupovat úplně od začátku a vyrobit si aquafabu ze sušené cizrny, budete potřebovat více času, ale zase budete mít jistotu, že neobsahuje žádné přídatné látky. Cizrnu přes noc naložte a ráno vodu vylijte. Pozor! Aquafaba se nedělá z vody, ve které se cizrna namáčela před vařením!

Poté vložte okapanou cizrnu do hrnce a zalijte novou vodu. Uvařte doměkka. Vodu následně slijte do jiného hrnce a nechte ještě zhruba o čtvrtinu zredukovat. Pak už jen nechte vychladnout a máte hotovo. Tři lžíce této vody z vařené cizrny vám v receptech nahradí jedno vajíčko, dvě lžíce jeden střední bílek. Pokud chcete sníh, jednoduše umixujte.

Nutriční hodnoty

Aquafaba obsahuje, stejně jako vejce, bílkoviny, ovšem v mnohem nižším množství. Zhruba jednu desetinu toho, co vejce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47