Chipsy už nemusejí být hřích. Udělejte si je z batátů, řepy nebo mrkve
Pokud se večerní závislosti na chroupání brambůrků nemůžete zbavit, zkuste na to jít od lesa a trochu na sebe vyzrát tím, že si připravíte mnohem zdravější, ale o nic méně chutné, zeleninové brambůrky. Zkuste si připravit třeba jedny ze čtyř, na které naleznete postup v následujících řádcích.
Batátové brambůrky
Chuť batátů někdo miluje, jiný ji pro svou nasládlost nemůže ani cítit. Pokud patříte do první skupinky, jistě vás chipsy ze sladkých brambor nadchnou. Potřebovat budete jen batáty, sůl a rozmarýn. Batáty nakrájejte na tenké plátky, osolte a posypte rozmarýnem. Vyložte pekáč pečícím papírem a v troubě pečte dokud nezezlátnou. Raději je ale často kontrolujte, aby se nespálily. Doba pečení záleží na množství brambůrků a jejich tloušťce. Podobně chutnají i dýňové chipsy. Pokud milujete hokkaido, přečtěte si rady, jak si ji vypěstovat doma.
Chipsy z mrkve
Stejně jako u batátů je chuť mrkvových brambůrků trochu nasládlá. Můžete toho využít a sladkou chuť dokonce podpořit. Dvě mrkve nakrájejte na kolečka a smíchejte je v misce s 1 lžící rozehřátého kokosového oleje, špetkou soli a 1 lžičkou skořice. Pečte na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 220 °C zhruba 10 - 12 minut. Brambůrky budou mít nasládlou chuť, a to přitom v receptu není špetka cukru.
Petrželové chipsy
Brambůrky z petržele nebo pastiňáku jsou také velmi oblíbené. Na jejich přípravu budete potřebovat 3 oloupané pastiňáky, 2 lžičky olivového oleje a špetku soli. Můžete je nakrájet na kolečka nebo na tenké plátky, záleží na vás. Poté je promíchejte s olejem a solí a na pečícím papíru pečte asi 20 minut na 180 °C. Pokud budou stále měkké, otočte je a dopečte i z druhé strany, dokud nezezlátnou.
Brambůrky z červené řepy
Pro přípravu chipsů z červené řepy se nejlépe hodí červená nebo žlutá salátová řepa. Připravte si zhruba čtyři střední kusy, které důkladně omyjte, ale neloupejte! Pouze odkrojte nať. Nakrájejte ji na tenké plátky, které promíchejte v misce se 2 lžičkami olivového oleje. Osolte, opepřete. V předehřáté troubě pečte na 180 °C zhruba 10 minut, poté plátky otočte a pečte dalších 5 – 10 minut.
Rada na závěr
Ať už vyberete jakoukoliv zeleninu, vždy ji předem řádně omyjte a oloupejte (kromě řepy). Snažte se ji nakrájet na co nejjemnější plátky nožem, nebo si pomozte kráječem na plátkový sýr, který udělá jeden plátek jako druhý. Pokud si brambůrky posolíte, ihned je zkonzumujte, jelikož by díky soli zvlhly (stejně, jako když necháte otevřený pytlík oblíbených chipsů).