Je vhodné pořídit dětem herní konzoli? A jakou?

 Ostatní 
12. října 2017 07:18 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hraní her na konzoli může být společným koníčkem Shutterstock
Hrajte rádi počítačové hry a zvažujete, zda si koupit herní konzoli? Případně chcete splnit sny svým dětem a koupit jim třeba playstation? Nemusíte nutně utrácet za nejnovější modely herních mašin a nemusíte se ani obávat, že se z vašich dětí stanou herní maniaci.

Počítače a další technologie patří neodmyslitelně k modernímu životu a není třeba se jich obávat. Podle odborníků je vhodné seznamovat se současnou technikou již malé děti. Mohou trávit většinu dne venku, ale neublíží jim ani krátké sledování televize nebo hraní na konzoli. Tím spíše, že se dají pořídit počítačové programy určené pro děti věku od dvou let. Mnohdy se jedná o vzdělávací hry, díky kterým si malé děti procvičují paměť a mnohé dovednosti.

Co pořídit

Na trhu nabízejí firmy různé varianty herních konzolí. Pokud jste doposud hráli spíše na tabletu nebo počítači, můžete být překvapeni širokou nabídkou možností. Pro začátečníka není nezbytné kupovat nejnovější modely Plystation nebo Xbox, i když jsou samozřejmě velmi kvalitní a dá se s nimi užít spousta zábavy. Pokud ale nechcete do tohoto svého koníčka příliš investovat, vystačíte si i se staršími typy. 

Nejednoznačná odpověď

Mezi zkušenými hráči se velmi dlouho dramaticky diskutovalo o rozdílech mezi Xbox 360 z dílny Microsoftu a Playstation 3 od SONY. Ve skutečnosti ani jedna z těchto konzolí není významně lepší než druhá – obě umožňují prakticky totéž v téměř stejné kvalitě. Je to podobné jako diskuze na téma: Je lepší Fiat nebo Renault. Každému může vyhovovat něco jiného. Podstatné je, zda jde o novinku nebo ojetinu... 

Výhody starších konzolí

Jestliže nemáte v plánu hned se se svými malými dětmi pouštět do náročných her, bohatě si vystačíte se staršími herními konzolemi. Kvalita grafiky her je dostačující, mají pohodlné ovládání, procesor i grafika splňují standardní požadavky. Her pro starší konzole jsou na trhu stovky a dají se sehnat za velmi nízkou cenu. I na starších konzolích můžete hrát internetové on-line hry a přehrávat video disky v HD rozlišení. Velkou výhodou je samozřejmě cena.

Nové typy

Majitelé drahých televizí schopných zobrazovat HDR a UHD obraz, kteří chtějí své obrazovky náležitě využít, by však raději, než po starších herních konzolích, měli zvolit nové typy. Patří mezi ně Microsoft Xbox One X 1 TB Project Scorpio Edition, který umí přehrávat také UHD blu-raye, a na trhu již je Playstation 4 Pro. Fanoušci UHD blu-rayů mohou ušetřit nákupem Xboxu One S, připraví se ale nejen o portfolio PS4 her, ale také o lepší zážitek z pokročilejší grafiky konzolí PS4 Pro a Scorpia. 

Vymezte dětem dobu na hraní

Určit vhodnou dobu, kterou by dítě mělo trávit u počítače nebo herní konzole, není zcela jednoznačné. Pokud vaše děti strávily dopoledne ve škole a pak třeba tři hodiny venku sportovaly, můžete je nechat odpočívat třeba právě u hraní her. Podobně, když je dítě nemocné nebo venku celý den prší, jistě není nutné čas na počítači přísně omezovat. Podstatné také je, co dítě na počítači dělá a jakou hru na konzoli hraje. Můžete mu dovolit hraní her v angličtině, aby se zároveň učilo cizí jazyk. Může také na tabletu hrát pexeso nebo nějakou logickou hru. Podle doporučení některých odborníků by dítě předškolního věku nemělo na počítači trávit více než 30 minut denně, v mladším školním věku kolem 1 hodiny a od 10 let průměrně až 2 hodiny denně. Dospívajícím dětem je dobré nechávat více volnosti v rozhodnutí, jak trávit volný čas. 

Televize versus počítač

Přibývá rodin, které omezují sledování televize a nahrazují ho aktivitami na počítači. Díky moderním technologiím pak netráví čas u sledování pořadů, které jsou nevhodné a které mnohdy tvoří jen kulisu. S dětmi je možné udělat dohodu – pokud stráví méně času u televize, mohou si déle hrát na počítači. Vždy je na rodičích, aby aktivity svých dětí vhodně ovlivňovali. Jestliže dítě vidí, že se rodiče každý večer několik hodin dívají na obrazovku, určitě je to neinspiruje k samostatné aktivitě. Proto i dospělí mají zvažovat, jak trávit volné chvíle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod