Vyrobte si vlastní sáčky na zeleninu a ovoce

 Ostatní 
04. března 2018 14:47 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sáčky ze starých záclon nebo tylu se hodí nejen k provonění bytu, ale i k nákupům Shutterstock
O ochraně životního prostředí se hodně mluví, ale ne vždy se dělá to, co by bylo potřeba. Obchodní řetězce sice nenabízejí igelitové tašky zdarma, ale při nakupování ovoce, zeleniny a rohlíků se stále bez mikrotenových sáčků neobejdeme. Nebo ano?

Potíž je v tom, že tenký mikrotenový sáček, který si běžně bereme na ovoce, zeleninu, pečivo a další drobnosti, se v přírodě rozkládá asi 25 let. To není zrovna málo. Navíc při třídění odpadu ho dávají často přímo na skládku. Použít plátěný sáček není rozumný nápad, protože pracovníci na pokladně potřebují vidět, zda je nakupováno to zboží, které deklarujete. Ale naštěstí není vše ztraceno. Můžete se chovat ekologicky a mikrotenové sáčky prakticky nepoužívat.

Použít sáček vícekrát

Jednou z nejjednodušších možností je přijít do obchodu se sáčky, které jste měli už dříve. Jestliže víte, že v sáčku bylo pečivo, není problém ho použít znovu. Když si dáte pozor a sáček nepoškodíte, můžete jej využívat opakovaně i relativně dlouhou dobu. Když nakupujete jednotlivý kus zeleniny nebo ovoce, sáček nepotřebujete vůbec. Cenovku můžete nalepit přímo na kus, který se loupe. V ostatních případech si cenovky nalepíte na vozík.

Sáčky z celofánu

Celofán je chemicky regenerovaná celulóza. Obsahuje pouze uhlík, kyslík a vodík. Je výborně průhledný. Jeho nevýhodou je vyšší cena a nebezpečí roztržení. Výhodou je, že se biologicky plně degraduje. Je s námi už více než sto let, a i když byl jeden čas vytlačován plastovými materiály, opět se vrací do módy a pro svou hygienickou nezávadnost se opět hojně používá.

Sáčky ze starých záclon

Hitem pro ekologické nadšence jsou sáčky ze starých záclon. Ty mohou být z různého materiálu, ale i když jsou z umělého vlákna, stejně je ekologicky výhodné je využít, protože tak dostanou nový smysl a nevyhodíte je přímo do odpadu. Sáčky ušijete na stroji nebo v ruce. Důležité je ušít v horní části ohyb pro tkanici, kterou budeme sáček zavazovat. Doporučujeme vyrobit různé velikosti, abyste mohli své sáčky používat dle potřeby. Tkanice se dají využít k barevnému rozlišení, zda sáčky používáte na pečivo, zeleninu, ovoce či jiné zboží.

Sáčky ze záclon jsou pevné a pratelné, což je jejich obrovská výhoda. Jediné mínus je v tom, že jsou prodyšné, takže je těžko použijete jako ochranu před kapajícím zelím a podobnými výrobky. V takovém případě bude nějaký ten vícekrát využitý sáček určitě vhodný. Možná si na šití sáčků procvičíte své schopnosti a budete se chtít pustit i do něčeho složitějšího. O tom si můžete přečíst v jiném článku.

Možná si řeknete, že na vás a vaší aktivitě při ochraně životního prostředí nezáleží. Opak je ale pravdou. Podobně smýšlejících lidí je víc, takže každá taková snaha vede k omezení tvorby odpadů. Snad nemusíme ani připomínat, že nákupní tašky jsou nejlepší ty látkové, které jsou na mnoho použití. Ušetříte životní prostředí i vlastní peníze, protože nemusíte při každém nákupu platit za tašky jednorázové.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve