6 způsobů jak zpracovat houby, abyste jich měli dostatek i v zimě

 Ostatní 
28. srpna 2017 14:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Našli jste hodně hub a váháte, co s nimi? Tyto netradiční tipy vám jistě pomohou s rozhodováním a uspokojí vaše chuťové pohárky. Shutterstock
Nejlepší, co můžete udělat, je zkonzumovat houby ihned poté, co je doma očistíte. Co ale dělat, když z lesa přinesete dva košíky plné hub, které naráz sníst nedokážete?

Houby důkladně očistěte, rozdělte dle kvality a červavé vyhoďte. Špatné houby je dobré vyhodit už v lese, než je doma házet do popelnice. Ty, které vám zůstanou, můžete zpracovat a uchovat si je tak i třeba na vánočního houbového kubu.

Houbové škvarky

V hrnci nebo na pánvi rozpusťte sádlo a postupně přidejte dvojnásobné množství pevných nerozmáčených a na kostky pokrájených hub. Nechte dusit na mírném ohni, dokud nebudou houby vypadat doslova jako škvarky. Hotové nalijte do vymytých a vysušených skleniček, otočte dnem vzhůru a uskladněte na temné místo. Natřít si je pak můžete rovnou na chleba.

Houbové čatní

V hrnci přiveďte k varu 3 litry vody a osolte zhruba jako kdybyste chtěli vařit těstoviny. Do vroucí vody vhoďte 1 kg hub, zamíchejte a jakmile se začne voda znovu vařit, sceďte. Z hrnce vylijte vodu a vraťte na plotnu. Přidejte deci oleje, tři cibule, čtyři stroužky česneku nakrájené na jemno, zpěňte a přidejte houby. Přidejte jeden sladký a jeden ostrý kečup a jakmile se začne směs vařit, odstavte. Buď konzumujte ihned například s těstovinami nebo rýží, a nebo sterilizujte při asi 80°C jednu hodinu.

Houbová pasta

Je alternativou suchého koření a má i stejný účel. Houby pokrájejte a duste v malém množství vody, poté rozmixujte a nařeďte vodou a prudce povařte. Přidejte kmín, sůl a pepř. Až bude konzistence podobná hustému sirupu, nalijte vše do vroucí vodou opláchnutých skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Tato varianta se nejvíc hodí pro zbytky a houby horší kvality, které se vám nechtělo sušit ani mrazit, ale bylo by vám líto je vyhodit.

Usušte je

Sušení je snad nejstarší metodou uchovávání hub. Základní pravidlo říká, že s houby nesmí sušit zprudka, jelikož pak neuvolní typické houbové aroma. Houby by se měly sušit nejméně dva dny. Nakrájejte tedy houby na tenké plátky a sušte nejlépe na lískách volně na vzduchu. Někteří houbaři doporučují houby i rosit, aby se sušily pomaleji a uvolněné aroma bylo maximální.

Pokud tuto možnost nemáte, sušte houby v sušičce na 40-50°C, dokud nebudou hříbky pěkně chrastit. Přinejhorším to jde i v troubě, kterou zapněte na 20-30°C, aby se houby nezapařily. Později můžete zvýšit teplotu na 50-70°C, ale i tak nechte dvířka mírně pootevřená, aby měla kam unikat vlhkost.

Usušené houby skladujte v uzavíratelných sáčcích nebo vzduchotěsných dózách. A až je budete zase potřebovat, stačí přihodit do polévky, nebo předem namočit a použít při přípravě omáček, těstovin, nebo čehokoliv, co máte rádi.

Vyrobte si koření

Vyberte si jednu výše uvedenou možnost a houby usušte. Po důkladném vysušení je rozemelte v mlýnku nebo v hmoždíři. Přidejte sušenou petrželku, drcený pepř a kmín a houbové koření budete mít vždy po ruce. Můžete přidat i mořskou sůl a kořením pak dochucovat omáčky, těstoviny a polévky.

Zamrazte podušené

Houby by se vždy měly mrazit tepelně upravené. Odborníci totiž varují, že i jedlé houby obsahují enzymy, které samotnou houbu rozkládají. Během tohoto rozkladu se však uvolňují nebezpečné mykotoxiny, které lidskému organismu, a především slinivce, neprospívají.

Problém nastane ve chvíli, kdy chcete houby zmrazit syrové. Jelikož nic se v mrazáku nezmrazí ihned, tento rozklad neustále pokračuje, tvoří se toxiny a vy si je po rozmrazení naservírujete přímo na talíř. Proto vždy buď ihned zpracujte, nebo tento rozklad zastavte ještě před mražením tepelnou úpravou. Houby stačí podusit pět minut pod pokličkou na trošce vody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47