6 způsobů jak zpracovat houby, abyste jich měli dostatek i v zimě
Houby důkladně očistěte, rozdělte dle kvality a červavé vyhoďte. Špatné houby je dobré vyhodit už v lese, než je doma házet do popelnice. Ty, které vám zůstanou, můžete zpracovat a uchovat si je tak i třeba na vánočního houbového kubu.
Houbové škvarky
V hrnci nebo na pánvi rozpusťte sádlo a postupně přidejte dvojnásobné množství pevných nerozmáčených a na kostky pokrájených hub. Nechte dusit na mírném ohni, dokud nebudou houby vypadat doslova jako škvarky. Hotové nalijte do vymytých a vysušených skleniček, otočte dnem vzhůru a uskladněte na temné místo. Natřít si je pak můžete rovnou na chleba.
Houbové čatní
V hrnci přiveďte k varu 3 litry vody a osolte zhruba jako kdybyste chtěli vařit těstoviny. Do vroucí vody vhoďte 1 kg hub, zamíchejte a jakmile se začne voda znovu vařit, sceďte. Z hrnce vylijte vodu a vraťte na plotnu. Přidejte deci oleje, tři cibule, čtyři stroužky česneku nakrájené na jemno, zpěňte a přidejte houby. Přidejte jeden sladký a jeden ostrý kečup a jakmile se začne směs vařit, odstavte. Buď konzumujte ihned například s těstovinami nebo rýží, a nebo sterilizujte při asi 80°C jednu hodinu.
Houbová pasta
Je alternativou suchého koření a má i stejný účel. Houby pokrájejte a duste v malém množství vody, poté rozmixujte a nařeďte vodou a prudce povařte. Přidejte kmín, sůl a pepř. Až bude konzistence podobná hustému sirupu, nalijte vše do vroucí vodou opláchnutých skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Tato varianta se nejvíc hodí pro zbytky a houby horší kvality, které se vám nechtělo sušit ani mrazit, ale bylo by vám líto je vyhodit.
Usušte je
Sušení je snad nejstarší metodou uchovávání hub. Základní pravidlo říká, že s houby nesmí sušit zprudka, jelikož pak neuvolní typické houbové aroma. Houby by se měly sušit nejméně dva dny. Nakrájejte tedy houby na tenké plátky a sušte nejlépe na lískách volně na vzduchu. Někteří houbaři doporučují houby i rosit, aby se sušily pomaleji a uvolněné aroma bylo maximální.
Pokud tuto možnost nemáte, sušte houby v sušičce na 40-50°C, dokud nebudou hříbky pěkně chrastit. Přinejhorším to jde i v troubě, kterou zapněte na 20-30°C, aby se houby nezapařily. Později můžete zvýšit teplotu na 50-70°C, ale i tak nechte dvířka mírně pootevřená, aby měla kam unikat vlhkost.
Usušené houby skladujte v uzavíratelných sáčcích nebo vzduchotěsných dózách. A až je budete zase potřebovat, stačí přihodit do polévky, nebo předem namočit a použít při přípravě omáček, těstovin, nebo čehokoliv, co máte rádi.
Vyrobte si koření
Vyberte si jednu výše uvedenou možnost a houby usušte. Po důkladném vysušení je rozemelte v mlýnku nebo v hmoždíři. Přidejte sušenou petrželku, drcený pepř a kmín a houbové koření budete mít vždy po ruce. Můžete přidat i mořskou sůl a kořením pak dochucovat omáčky, těstoviny a polévky.
Zamrazte podušené
Houby by se vždy měly mrazit tepelně upravené. Odborníci totiž varují, že i jedlé houby obsahují enzymy, které samotnou houbu rozkládají. Během tohoto rozkladu se však uvolňují nebezpečné mykotoxiny, které lidskému organismu, a především slinivce, neprospívají.
Problém nastane ve chvíli, kdy chcete houby zmrazit syrové. Jelikož nic se v mrazáku nezmrazí ihned, tento rozklad neustále pokračuje, tvoří se toxiny a vy si je po rozmrazení naservírujete přímo na talíř. Proto vždy buď ihned zpracujte, nebo tento rozklad zastavte ještě před mražením tepelnou úpravou. Houby stačí podusit pět minut pod pokličkou na trošce vody.