Pokud si chcete jízdu na kolečkových bruslích opravdu užít, musíte vybrat správný typ

 Ostatní 
22. dubna 2018 08:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
In-line brusle musejí odpovídat vašim dovednostem Internet
Inline bruslení je velmi módní sport pro všechny generace. Jízdou na kolečkových bruslích si udržujete fyzickou kondici a dobrý zdravotní stav. Vyznat se v záplavě typů bruslí není vždy snadné, přitom správný výběr bruslí je pro pohodovou a bezpečnou jízdu doslova klíčový.

Města i obce v České republice neustále investují do rozšiřování cyklostezek či inline stezek, takže možností, kam vyrazit, je dnes už hodně. Pokud s bruslením teprve začínáte a chystáte si pořídit své první kolečkové brusle, měli byste o nich dopředu alespoň něco málo vědět.

Obchody jsou kolečkových bruslí doslova plné, jenže vybírat jen podle velikosti nebo vzhledu by se vám mohlo škaredě vymstít. Je třeba zohlednit daleko více aspektů. Poradíme vám, jak se ve světě inline bruslí neztratit.

Jaký typ inline bruslí potřebujete?

V prvé řadě zhodnoťte své bruslařské dovednosti i plány a podle toho se zaměřte na příslušný typ  inline bruslí:

  • rekreační (fitness) – na běžné bruslení a přepravu (levnější)
  • profesionální – rychlostní, freestylové, slalomové (dražší)

Pro děti můžete využít praktickou nastavitelnou velikost inline bruslí (posuvnou špičku, případně patu), díky níž brusle s dítětem „rostou“ i několik let. Některé dětské modely jsou dokonce 2 v 1, kombinace se zimními bruslemi.

Co je potřeba při výběru bruslí zohlednit:

  • věk a osobní preference bruslaře
  • velikost boty (EUR) a koleček
  • kvalitu a provedení výrobku
  • designové zpracování a cenu

Kolečka na inline brusle

Výkonnost bruslí ovlivňují použitá kolečka a jejich pravidelná výměna. Inline brusle mají většinou 4 kolečka (freestyle brusle 5). Velikost koleček označuje průměr a tloušťku v mm (např. 80/20). Obecně platí, že velká kolečka jsou rychlejší a malá pomalejší. Proto jsou malá kolečka vhodná pro začátečníky.

  • pro jízdu na U-rampách a ve skateparcích se hodí malá kolečka (55 – 62 mm)
  • dětské inline brusle mají mít menší kolečka (do 70 mm)
  • univerzální, pro téměř všechny bruslaře, jsou středně velká kolečka (81 – 84 mm)
  • rychlostní inline brusle pro zkušené bruslaře mají velká kolečka (od 85 mm)

Podstatná je rovněž tvrdost koleček označovaná písmenem „A“ na konci.

  • měkká kolečka jedou pomaleji, ale dobře drží v zatáčkách (od 80A)
  • středně tvrdá kolečka jsou určena fitness bruslařům pro jízdu v běžných terénech, na silnicích a inline stezkách (80A – 90A)
  • tvrdá kolečka využijí vyznavači freestyle jízdy, protože vyvinou větší rychlost a déle vydrží (od 90A)

Materiál, délka rámu a ložiska

Bota inline brusle musí noze a hlavně kotníku poskytnout maximální stabilitu. Má obvykle dvě části – skořepinu obklopující chodidlo a oporu kotníku. Nejčastěji je to různě vyztužený plast, odvětrávaný pro zajištění pohodlí při jízdě. Inline brusle se mají kupovat zhruba o půl až celé číslo větší.

Styl jízdy ovlivňuje také rám brusle. Pevnější, odolnější vůči nárazům a celkově kvalitnější je hliníkový rám, ale používá se i plastový. Delší rám je vhodný v případě vytrvalostních jízd, kratší rám umožňuje snazší ovladatelnost.

Rychlost a kvalitu jízdy na inline bruslích určují i ložiska. Většina ložisek na trhu nese označení ABEC spolu s lichým číslem od 1 do 9 (tedy ABEC-1, ABEC-2, ABEC-3, ABEC-5, ABEC-7 a ABEC-9). Čím vyšší je číslo, tím jsou díly ložiska vyrobeny přesněji (s menší odchylkou). 

Inline brusle vybírejte i podle upevnění rámu k botě. U dražších modelů se používá spojení pomocí šroubů, což je výhodné při čištění. U levnějších inline bruslí je nůž ukotven pomocí nýtů a nejlevnější typy mají rám přilepený, případně rovnou vylisovaný jako součást boty.

Vyberte si inline brusle podle kategorie

  • inline brusle pro začátečníky – pomalejší, pohodlné, s menšími kolečky (72 – 80 mm), s měkčí botou a nízkým rámem, vhodné i pro fitness bruslení a rodinné výlety
  • fitness inline brusle – nejčastěji používané, pro kondiční či rekreační jízdu, s kolečky 80 – 90 mm (u sportovních modelů i 100 nebo 110 mm)
  • agresiv inline brusle – maximálně odolné, pro vyznavače triků, ke skákání a další akrobacii ve skate parku, s malými stabilními kolečky (50 – 60 mm)
  • rychlostní (závodní) inline brusle – rychlé, s dlouhým rámem a nízkou tvrdou botou, s kolečky 100 nebo 110 mm, většinou s možností doladění podle stylu bruslaře
  • slalomové (freeskate, urban, freestyle) inline brusle – výborně ovladatelné, pro slalom, městské jízdy i fitness, s krátkým rámem, tuhou botou a tvrdšími kolečky (76 – 80 mm)
  • hokejové inline brusle – rychlé, s tuhou odolnou botou a kolečky 72 – 80 mm, přizpůsobené změnám směru a většímu zatížení
  • nordic (outdoor) inline brusle – do přírody, na nerovný povrch i trávu, s velkými, většinou nafukovacími kolečky a dlouhým rámem, při použití s holemi nahrazující v létě běžecké lyžování
  • dětské inline brusle – pomalejší, s menšími kolečky, patřící mezi inline brusle pro začátečníky nebo fitness, ale s nastavitelnou velikostí v rozmezí 3 – 4 čísel

Platí, že kvalita a provedení inline bruslí je přímo úměrná jejich ceně. Odborníci doporučují při jejich nákupu nešetřit. Už při bruslení častějším než 2× týdně se rozhlížejte v cenové kategorii 2 500 korun a výše. Investované peníze se vám vrátí v komfortu a výborných jízdních vlastnostech inline bruslí.

Nezapomeňte rodině k inline bruslím pořídit také přilby (do 18 let věku povinné ze zákona) a bezpečnostní doplňky – chrániče loktů, kolen, dlaní.

Kdy začít s inline bruslením?

Zdatné děti ovládnou inline brusle už ve 3 až 5 letech, podle trenérů je ale ideální doba začátku bruslení mezi 6. až 10. rokem.

Naučit se jízdě na kolečkových bruslích však není problém ani pro dospělého v jakémkoliv věku, důležitá je pouze chuť, odvaha a absence zdravotních omezení. Výuka pro veřejnost se koná v parcích, rekreačních centrech, kurzech a inline klubech. Stačí zapátrat na internetu, nakoupit sportovní vybavení a vyrazit do terénu. O kolečkové brusle musíte také správně pečovat, tomuto tématu jsme se více věnovali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47