Jedete pod stan? Poradíme vám, jaký pořídit

 Ostatní 
30. června 2018 09:47 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I při přespávání v přírodě se musíme cítit komfortně Shutterstock
Vyrazit na dovolenou jen s batohem, spacákem a stanem je pro nás čím dál tím víc lákavější. Taková dovolená nestojí moc a slibuje spoustu nezapomenutelných zážitků.

Aby to však nebyly zážitky typu, že jste zmokli při přespávání pod stromy v lese nebo v plesnivém a nelibě vonícím penzionu, je třeba všechno dopředu dobře naplánovat. Pokud se rozhodnete, že s sebou přibalíte i stan, poradíme vám, jaký s sebou vzít, abyste se pod ním venku cítili opravdu dobře. 

Nabídka stanů na trhu je obrovská. Vybírat můžete ze stanů pro jednotlivce i velké rodiny. Každý má jiný tvar, barvu, hmotnost, materiál a pochopitelně i cenu. A rozhodně neplatí, že když si koupíme ten nejdražší, máme to nejlepší, co je na trhu k mání. 

1. Správný výběr

Abyste mohli vybrat ten nejsprávnější stan pro vás, měli byste vědět, kolik lidí ho bude obývat, jestli v něm chcete mít navíc nějaké úložné prostory, jak ho budete přepravovat a kolik peněz do něj chcete investovat. Taky se rozmyslete, jaký chcete materiál. Třeba bavlna je fajn, že jde o přírodní materiál a nabízí lepší klima než uměliny. Je celkově těžší a náročnější na péči.

2. Hmotnost a rozměry

Nejspíš si pořídíte jiný stan v případě, že na dovolenou vyrazíte pouze s batohem na zádech. A jiný stan si zase koupíte v ten moment, kdy se chystáte na dovolenou do zahraničí a pohodlně ho převezete autem. Tady si zase všímejte toho, jak moc jde nebo nejde složit. Abyste pak třeba na poslední chvíli nezjistili, že se vám nevejde do kufru vašeho malého auta. V případě, že ho budete nosit s sebou na zádech, pak musí být stan zase co nejmenší a nejlepší. Pochopitelně.

3. Obytná plocha

Nikdy, opravdu nikdy, si nekupujte stan jen podle toho, že jste ho viděli v reklamním letáku obchodního řetězce nebo na billboardu a „vypadá fakt dobře a je o půlku levnější“. Tahle strategie se vám může ošklivě vymstít. Už první noc pod takovým stanem byste mohli litovat. Pokud jste rodina s dětmi, kupte raději větší stan. Děti rostou a už příští rok by vám menší model mohl být těsný.

4. Barva

Vybírat stan podle líbivosti barev není úplně ta nejlepší volba. Zvolit byste měli podle toho, co ve stanu chcete dělat. Budete-li v něm přebývat už večer a hrát třeba karty, musí být světlý, abyste brzy nemuseli svítit baterkou. Na druhou stranu, ložnice stanu by měla být tmavá, aby vás brzy ráno nebudilo světlo.

5. Konstrukce

Na výběr je mnoho materiálů. Třeba dural je lehký, pružný a vhodný i do extrémních podmínek. Ocel je zase zbytečně těžká, ale je odolná a vydrží i prudký vítr. Laminátové pruty se mohou v takovém větru zlomit. Koupit se dá i stan s nafukovací konstrukcí. Sice se snadno staví a něco vydrží, ale jsou celkem těžké.

6. Podlážka

Je velmi důležitou součástí stanu. Když bude venku hodně pršet, musí něco vydržet a nevpustit do stanu žádnou vlhkost. Materiál musí být tedy kvalitní a dostatečně zvednutý, aby nedocházelo při případném dešti k navlhnutí vnitřního stanu.

7. Úložný prostor

Stan bez prostorné předsíně nekupujte. Kam byste uložili všechny věci, které s sebou máte? A nezapomeňte také na vnitřní organizér, abyste měli kam dát potraviny, kartáčky na zuby nebo zápisník. A ke stanu si nezapomeňte pořídit i vhodné outdoorové oblečení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve