Chystáte se sbírat třešně? Tak to vám přijde vhod fígl, jak je snadno zbavit pecek
Z třešní jsou vynikající džemy a marmelády, skvěle se hodí na bublaniny, jiní z nich zase připravují výborné šťávy či sirupy. Pokud se chystáte třešně zavařovat, můžete to letos zkusit i jinak než v obřím zavařovacím hrnci. O alternativních metodách zavařování jsme psali zde.
Během jakékoliv úpravy třešní ale obvykle narazíte na jeden problém - jak obrovské množství natrhaných třešní odpeckovat a zbavit červů. Nemusíte si hned pořizovat nějaké drahé zařízení, třešně zvládnete snadno odpeckovat i sami doma, a to bez jakýchkoliv speciálních potřeb.
Snadné odpeckování
Způsobů, jak jednoduše třešně odpeckovat a přitom si doma v kuchyni nenadělat nepořádek v podobě červených stříkanců, existuje hned několik. My vám prozradíme dva z nich.
Láhev a čínské hůlky
K prvnímu způsobu odpeckování vám bude stačit jedna prázdná láhev s užším hrdlem a jeden pár tradičních čínských hůlek na jídlo.
Třešeň zbavte stopky a položte ji na hrdlo láhvě tak, aby směřovala částí, kde dříve byla stopka, nahoru.
Pak vemte dřevěnou či bambusovou hůlku a propíchněte třešeň skrz naskrz. Pecka propadne do láhve a vám zůstane v prstech vypeckovaný plod.
Trychtýř a brčko
Na podobném principu je pak založen i druhý postup, jen budete potřebovat jiné pomůcky - trychtýř a brčko, připadně špejli.
Opět třešeň zbavte stopky a stejným způsobem jako u láhve ji vložte do trychtýře. Pod něj si nachystejte misku na pecky. Brčkem pak třešeň propíchněte a máte hotovo. Pokud je brčko příliš měkké, můžete ho zpevnit tak, že do něj dáte kus špejle.
Jak třešně zbavit červů
Na třešních si pochutnávají nejen lidé, ale bohužel i červíci. Pokud se jich chcete snadno a rychle zbavit, vyzkoušejte tento postup. Patří mezi ty nejosvědčenější.
Do větší nádoby (podle množství třešní) nalijte vodu a buď ji osolte nebo do ní přilejte ocet. Obojí červům silně vadí. Výsledkem tohoto fíglu je, že pokud v plodech nějací červi jsou, zaručeně vyplavou ven. V lázni ponechejte ovoce přibližně dvě až tři hodiny.
Stačí pak jen vodu s červy vylít, třešně propláchnout a máte jistotu, že už v nich žádný cizopasník není. A nemusíte se bát - jakmile třešně propláchnete, vůbec nepoznáte, že se nějakou dobu máčely v osolené či octové vodě.