Křepelčí vejce jsou vitaminovou bombou a chov křepelek zvládne i začátečník

 Ostatní 
05. července 2018 10:04 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křepelčí vejce prospívají zdraví a mají i další kladné účinky Shutterstock
Křepelka se v poslední době stává stále populárnější. Důvodem jsou zejména její vejce, která jsou považovaná za vitaminovou bombu nacpanou minerálními látkami při výrazně nižším množství cholesterolu, než je ve slepičích vejcích. Chov křepelek přitom zvládne i začátečník.

Křepelka japonská pochází, jak již její jméno napovídá, z Asie. Snášet začíná už od věku osm týdnů. Křepelky jsou přitom dosti výkonné, jedna snese v dobrých podmínkách až 300 vajec za rok. Velkou snášku samozřejmě podpoří správné složení krmiv.

Vejce křepelek jsou přibližně pětkrát menší než vejce slepic. Váží kolem deseti až dvanácti gramů. Vajíčka poznáte snadno už na první pohled, mají skořápku posetou tmavě hnědými nepravidelnými skvrnami.

Vejce prý mají blahodárný vliv na mužskou potenci

Kromě toho, že jsou plná minerálů, jsou jim připisovány i další účinky. Mají prý blahodárný vliv na mužskou potenci a pozitivně ovlivňují krevní tlak. V Asii jsou křepelčí vejce již několik stovek let užívány jako lék.

Co se krmení týče, můžete si je zjednodušit tím, že křepelkám nabídnete předem připravené krmné směsi. Můžete použít krmné směsi pro nosnice nebo pro krůty. Chcete-li si připravit domácí krmiva, použijte obilné šroty a také masokostní moučku.

Ve větším množství se křepelky chovají ve speciálních klecích s popelištěm. Velmi těžko totiž snášejí zimu, nejvíce jim vyhovuje teplota kolem 20 stupňů Celsia. Drobnochovatelé chovají křepelky pohromadě ve voliérách. Někteří chovatelé využívají i prázdné králíkárny.

Pokud nechcete kuřata, kohouta do hejna nedávejte

Křepelky také nemilují průvan a vlhkost. Důležité je mít prostor, kde křepelky chováte, dobře zabezpečený před predátory, ale i před kočkami a psy.

Pokud neplánujete vlastní rozmnožování chovu křepelek, nepořizujte si křepelčí kohouty. Křepelkám častokrát dělají zle a v hejnu tak často dochází k neshodám. O tom, jak získat kvalitní a zdravá slepičí vejce, jsme psali zde.

Témata: křepelka, vejce, chov, zdraví
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve