Nejčastější chyby, kterých se většina lidí dopouští při skladování brambor

 Ostatní 
01. července 2018 09:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Skladování brambor má svá pravidla Shutterstock
Češi brambory milují, i proto je často nakupují ve velkém a skladují na dobu, kdy je po sezoně. Jenže aby vám brambory vydržely v dobrém stavu opravdu dlouho, je třeba si osvojit základy správného skladování. A hlavně je nutné vyvarovat se nejčastějších chyb, kterých se mnozí při skladování této plodiny dopouštějí.

Pokud se naučíte brambory dobře skladovat, můžete si udělat zásobu nejen v rodinném domě, ale klidně i v panelákovém bytě.

Nejčastější chyby při skladování brambor

Jedna z nejčastějších chyb je uchovávání brambor v lednici. V chladničce mohou brambory snadno ztratit svoji původní chuť a zesládnout.

Dále byste při skladování brambor měli zamezit nadbytečnému dennímu i slunečnímu světlu. Při kontaktu brambor se světlem totiž dochází k vyplavování barviva chlorofylu a také ke zvyšování podílu nebezpečného solaninu. Chlorofyl má za následek zelenání některých částí brambor. Takové plodiny mohou být jedovaté.

Brambory není vhodné skladovat ani v mrazáku. Spolu s rýží mají totiž vysoký podíl škrobu, a tak jsou pro jejich skladování minusové teploty absolutně nevhodné.

Klíčový je výběr brambor

Pokud chcete udržet skladované brambory co nejdéle v perfektní kondici, věnujte svou pozornost už samotnému výběru plodiny. Nákupem totiž všechno začíná, a to doslova. Pečlivý výběr vhodných kusů brambor je totiž opravdu zásadní.

V žádném případě neskladujte kusy shnilé, plesnivé, zelené či ty, které už naklíčily. Sahejte vždy po zralých a nepoškozených kusech téže odrůdy. Kupujete-li ve velkém, klidně pár kusů rozkrojte, abyste ověřili kvalitu hlíz také zevnitř.

Nechejte plodiny vydýchat

Pokud si brambory pěstujete sami na zahradě, dopřejte jim před uskladněním čerstvý vzduch. Odborníci doporučují nechat brambory 2 - 3 týdny tzv. vydýchat v suchu a teple (okolo 17 °C).

Po tomto procesu plodiny očistěte od přebytečné zeminy (pozor, v žádném případě neomývat!), kterou po uschnutí zkrátka odrolíte.

Vzduch je navíc potřebný i při skladování. Brambory proto nikdy neuchovávejte v igelitkách nebo fóliích. Vhodné jsou dřevěné bedýnky, ideálně s otvory ze všech stran, aby hlízy mohly dýchat. Brambory neuskladňujte ve vrstvách vyšších než 80 cm, aby nehnily.

Sucho a teplo

Přepravky s bramborami umístěte nejlépe do temné suché a větrané místnosti s teplotou mezi 4 - 6 °C. Chraňte je před přímým světlem i slunečními paprsky, jinak hrozí, že začnou klíčit.

Brambory také pravidelně kontrolujte. Rašící nové klíčky ulamujte, naklíčené brambory s delšími klíčky (5 a více centimetrů) ale mohou obsahovat jedovatý solanin, proto je nekonzumujte. Pravidelně vyhazujte i nahnilé či plesnivé kusy. Ideální vlhkost skladovací místnosti se pohybuje okolo 55 %.

Jak skladovat brambory v paneláku

Principy skladování v bytě se v ničem neliší od pravidel platných pro skladování v rodinném domě. V paneláku ale může být příliš suchý vzduch. Řešení je však jednoduché - stačí namočit pár cihel a rozmístit je kolem přepravek s bramborami. Cihly pak pravidelně podle potřeby vlhčete.

Máte-li opačný problém, tedy příliš vlhký vzduch, zkuste ve „skladu“ rozmístit několik nízkých nádob se solí. Ta vlhkost vstřebá. Obsah nádob samozřejmě pravidelně měňte.

Velmi vhodným skladovacím místem je také balkon. Jen pozor, abyste brambory nevystavili mrazu – v nich obsažený škrob se pak mění v cukr a chutnají nasládle. Na balkoně se mimochodem dají brambory i pěstovat, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty