Skvrn od vteřinového lepidla se dá lehce zbavit. Co pomáhá?

 Ostatní 
29. prosince 2018 10:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vteřinové lepidlo může znečistit nábytek či podlahu Depositphotos
Sekundové lepidlo je vítaným pomocníkem snad v každé domácnosti. Díky němu zvládnete slepit rozbitý hrneček po babičce, ale i opravit dětem rozbitou plastovou hračku. Jenže ve chvíli, kdy vám lepidlo ukápne jinam, než jste zamýšleli, často podlehnete panice. Přitom i skvrny od vteřinového lepidla se můžete zbavit.

Vteřinové lepidlo se dá využít na dřevo, plasty, sklo i další materiály. Slepíte pomocí něj porcelán i rozpadlou botu. Jenže i při sebevětší opatrnosti se může stát, že sekundovým lepidlem potřísníte i své oblečení, kuchyňskou linku nebo podlahu. Není ale třeba hned propadat panice. Máme pro vás pár tipů, jak skvrnu od sekundového lepidla z nejrůznějších povrchů odstranit.

Odstranění lepidla ze dřeva

Pokud vám vteřinové lepidlo ukápne na dřevo a chcete se jej zbavit, můžete vyzkoušet některý z následujících postupů:

Seškřábnutí nehty

Pokuste se lepidlo seškrábnout nehty. Pokud je jeho vrstva slabá, mělo by se vám to podařit.

Aceton

Tato metoda je vhodná zejména v případě, že je dřevo nalakované. Do acetonu namočíte hadřík a potřete jím lepidlo krouživým pohybem. Následně pak vezměte gumovou špachtli a lepidlo od kraje odloupněte. Na závěr dřevo omyjte mýdlovou vodou.

Zbroušení

Pokud je nános velký a předchozí metody neúčinkují, nezbude vám nejspíše nic jiného, než k odstranění lepidla použít smirkový papír, kterým dřevo zbrousíte. Po zbroušení jej pak nalakujte.

Odstranění lepidla z textilu

Při manipulaci s vteřinovým lepidlem se poměrně často stává, že vám troška ukápne na oblečení. V tom případě zkuste následující rady:

Voda a olej

Zasaženou látku namočte do vody a vymáchejte ji. Látku jemně třete tak, abyste ji nepoškodili. Po chvíli by se měla větší část lepidla uvolnit. Pokud si jste jisti, že látku nepoškodíte, zkuste skvrnu od vteřinového lepidla jemně oddrolit. Zkuste si přitom namočit prsty do oleje. Díky tomu by mělo jít lepidlo jednodušeji odstranit.

Aceton

Stejně jako na dřevo lze i na určité druhy látek použít aceton. Postup je obdobný, jako v případě odstranění lepidla ze dřeva. Pokud doma nemáte aceton, stejně dobře vám poslouží odlakovač na nehty, který obsahuje aceton.

Vždy se ale nejprve podívejte na složení látky - pokud obsahuje acetát, aceton určitě nepoužívejte. Mohla by se rozpustit. Před nanesením acetonu na vteřinové lepidlo, raději vyzkoušejte jeho účinky na skrytém místě.

Odstranění lepidla z plastu

Vteřinové lepidlo lze odstranit také z plastu. V tomto případě zvolte následující postup:

Líh

Hadřík namočte do čistého lihu a vetřete jej na poškozené místo, dokud lepidlo nezměkne. Poté už by mělo jít poměrně dobře sloupnout. Zbytkové kousky očistěte hadříkem namočeným v saponátu.

Odstranění lepidla ze skla

Odstranění ze skla je o to jednoduší, je-li sklo hladké:

Žiletka

K odstranění vteřinového lepidla ze skla se nejlépe osvědčila žiletka. Opatrně s ní po částech odškrábněte lepidlo. Ve finále pak skleněnou plochu očistěte hadříkem namočeným ve vodě s mýdlem.

Odstranění lepidla z kůže

Zdaleka nejčastější problém spočívá v tom, že s lepidlem manipulujete příliš neopatrně a dostane se vám na kůži. Je třeba jej ihned setřít, jinak během pár vteřin zaschne. Pokud se tak přeci jen stane, použijte jeden z následujících postupů:

Aceton

Použijte aceton. Účinkuje stejně efektivně jako při aplikaci na dřevo. Kromě čistého acetonu je možné použít například i odlakovač na nehty, který aceton rovněž obsahuje.

Olej

Zasažené prsty ponořte do nádoby s olejem. Lepidlo se uvolní a půjde pak snadno sloupnout.

Sůl

Použijte sůl. Nasypte si do dlaně asi 2 lžíce soli a přidejte k nim trochu vody. Vytvoří se kaše, kterou mněte v postižených místech. Následně si ruce opláchněte a postup opakujte, tentokrát však bez vody. Lepidlo by se mělo postupně odlupovat.

Dnešní lepidla už dokáží slepit prakticky cokoliv. O tom, jak vybrat to správné lepidlo, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47