Jak správně zamrazit chleba? Důležitá je teplota i vhodný obal

Nemusíte se bát zamrazit rovnou celý bochník chleba
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
20. prosince 2018 10:12 / Depositphotos
  6   0
Patříte mezi skupinu lidí, kteří si rádi dělají železné zásoby, nebo jednoduše nikdy nedojíte celý chleba a zbytek ztvrdlého kusu míří do koše? V tom případě zkuste chleba zamrazit a pochutnat si na něm třeba za několik měsíců.

Se zamrazováním dlouho neotálejte, protože je potřeba mít na paměti, že chléb musíte dát zamrazit v co nejčerstvějším stavu. Rozhodně nenechávejte chléb při pokojové teplotě déle než dva dny. Pokojovou teplotou se rozumí teplota okolo 20 °C. Pokud máte doma vysokou vlhkost, chléb může při pokojové teplotě začít rychle plesnivět. V takovém případě se můžete rozhodnout zamrazit chléb hned, jakmile z něj sníte požadované množství, dokud je stále čerstvý.

Vhodný obal

Ze všeho nejdříve zabalte chleba do igelitu nebo alobalu. Právě tyto druhy obalů jsou ideální, jelikož zachytí přirozenou vlhkost chleba a tím ho chrání před vysušením a ztvrdnutím. Následně jej vložte do plastového sáčku určeného pro zmrazování a snažte se vytěsnit veškerý vzduch. V případě, že máte krájený chleba, postup se liší pouze v tom, že jednotlivé krajíce je od sebe potřeba oddělit mikrotenovou fólií.

Tímto způsobem zabalený chleba vložte do mrazničky. Sáček s chlebem si označte a uveďte na něj datum zamrazení, aby se z něj po čase nestala záhadná ledová kostka. Pro zachování požadované jakosti chleba je třeba udržovat v mrazničce teplotu – 18 °C. Chléb kypřený droždím a běžné pečivo si uchovají svoji jakost v mrazničce až po dobu šesti měsíců. Lépe je ale chléb zkonzumovat do tří měsíců. Jaké potraviny lze bezpečně zmrazit, jsme psali zde.

V případě potřeby ho rozmrazujte samovolně při pokojové teplotě. Odstraňte obal, ve kterém byl zamrazen, a nechte ho stát. Poté ho můžete nechat dvě až tři minuty v troubě nebo topinkovači, aby byl chléb opět křupavý. Nezapomeňte, že chléb lze rozpéct pouze jednou, aby se mu vrátila křupavost, podruhé už byste rozpékali ztvrdlý chléb.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Mystická místa, kde vám bude buď neskutečně dobře, nebo se budete neskutečně bát

Věda & Vesmír

Sníh na teplé planetě. Na Plutu jsou zasněžené hory a vědci konečně ví proč

Bydlení

Vytvořte si zajímavý obraz do koupelny. Třeba ze sprchového závěsu nebo bambusu

Zavřít reklamu