Pryč se slzami při krájení cibule. Vsaďte na mrazák nebo citron

 Ostatní 
15. prosince 2018 16:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zkuste pár osvědčených triků, které skutečně zabírají Shutterstock
Krájení cibule se prakticky nikdy neobejde bez slz. Zkuste ale pár osvědčených triků, které skutečně zabírají, a už nikdy nebudete nad touto zeleninou brečet.

Bez cibule se prostě vařit nedá. Dodá masu, omáčkám, polévkám i salátu tu správnou chuť. A guláš by bez cibule prostě nebyl gulášem. Jenomže právě na jeho přípravu je potřeba spousta cibule. Nejedna hospodyňka tak kvůli tomu probrečí potoky slz, než jí nakrájí potřebné množství. Ale tomu může být konec. A nemusíte si kvůli tomu nasazovat ani potápěčské brýle, ve kterých se vám bude jednak špatně dýchat, ale také budete vypadat komicky.

Ledová voda či mrazák

Než se pustíte do krájení, dejte cibuli na patnáct minut do mrazničky. Těkavé látky se tak budou mnohem pomaleji uvolňovat do vzduchu a vy tak můžete v klidu krájet. Některé hospodyňky mají také dobré zkušenosti s tím, že pokud pustí na oloupanou cibuli i nůž proud studené vody, palčivost zmizí. Nůž si také během krájení noří do studené vody.

Vůně chleba

Naše babičky si věděly rady snad se vším. Například věděly, že když cibuli svážou do copu a zavěsí ji na vzdušném místě, budou mít cibuli čerstvou prakticky celou zimu. O tom, jak si tento cibulový cop vyrobit, jsme psali zde. Nicméně stejně tak dobře věděly, jak zamezit proudění slz při jejím krájení. Jednoduše mějte u krájení cibule vedle sebe kousek chleba. A jakmile se vaše oči zalijí slzami, zhluboka přičichněte ke krajíci a rázem máte po problému.

Odfoukněte zápach

Zbavit cibuli nepříjemného zápachu i štiplavosti vám může pomoci částečně i digestoř, která pomůže z velké části nepříjemné plyny odfouknout. Jednoduše ji zapněte na plný výkon a pusťte se do krájení.

Chemická reakce

Nezastupitelným pomocníkem v domácnosti je bezesporu také citron. Toto kyselé ovoce vám může pomoci stejně dobře i při krájení cibule. Šťávou z citronu potírejte během krájení čepel nože. Kyselina obsažená v tomto exotickém ovoci totiž reaguje s chemickými látkami, které se nacházejí v cibuli. A díky tomu se do vzduchu uvolní méně látek, které dráždí oči.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47