Vybíráte spací pytel? Poradíme vám, jak se jednoduše zorientovat a vybrat ten správný

 Ostatní 
15. ledna 2019 11:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro pobyt v přírodě je kvalitní spacák nutností Pixabay
Na trhu najdete obrovské množství spacích pytlů. Jak se jednoduše zorientovat? Jak v prodejně rychle rozlišit, který je pro nás vhodný? Máme základní informace.

Existuje celá škála spacích pytlů, které se liší svým tvarem, materiálem a teplotami, pro kterou jsou vhodné. Existují spací pytle na léto, zimu, třísezonní. Jak se ve změti parametrů a informací alespoň základně vyznat, není jednoduché. Proto se pokusíme soustředit na nejdůležitější parametry.

Tvar

Velmi důležité je provedení spacího pytle. Existují spací pytle dekové či mumiové. Zatímco ty první se dají v případě potřeby rozevřít a využít jako deka, ty druhé mají tvar lidské postavy, ale i mezi nimi jsou velké rozdíly. Některé jsou anatomicky tvarované. Jiné se naopak snaží poskytnout co největší vnitřní prostor, což je vhodné pro osoby, které nesnášejí stísněné prostředí.

Některé spací pytle se vyznačují větším místem na nohy. Vyrábí se také v různé šíři v horní části. Před koupí proto musíte především uvážit, jak snášíte uzavřený prostor, jakou máte postavu a jaké použití potřebujete. Pro méně náročné kempingové využití se může víc hodit spacák dekový. Pro náročnější prostředí se více hodí spacák mumiový.

Teploty

Každý spací pytel na sobě má čtyři teplotní hodnoty. Maximální teplota není pro výběr příliš zajímavá, protože jde o teplotu, při které se začnete ve spacáku nepříjemně potit. Tomu lze samozřejmě pomoci snadno rozepnutím spacího pytle. Zajímavější je teplota komfortní, která by měla být tou teplotou, při níž se budete v uzavřeném spacím pytli cítit příjemně. Teplota limitní pak ukončuje pásmo příjemných teplot a signalizuje počínající chlad. Teplota extrémní je teplota, při níž byste neměli utrpět ve spacáku omrzliny a při níž byste měli přežít. Rozhodně ale neznamená teplotu, při níž byste se cítili příjemně.

Materiál

Vedle vnějšího a vnitřního materiálu je rozhodující především materiál výplně. Zde je tradičně nejlepší kvalitní peří. Ale i v syntetických materiálech se najdou dobré typy vláken. Důležité je, aby se jednalo o tzv. nekonečné vlákno, které má tu obrovskou výhodu, že se nesesype jen do částí komor nebo se jinak neproleží. To je totiž nejčastější problém obyčejných levných spacáků – umělá vlákna na začátku dobře izolují, ale časem vytvoří jakési chuchvalce a mezi nimi je prostor, kterým proniká chlad.

Synonymem pro kvalitu je v této oblasti materiál Climashield XP/APEX. Pozor ale na to, že ho vyrábějí na různých místech světa. Lepší je rozhodně ten vyrobený v USA. Jeho předchůdcem pak byl Polarguard 3D/Delta. Výborné je, že se takové spacáky dají i vyprat. Ale i péřové spacáky můžete prát. Třeba se vám k tomu bude hodit i návod zde.

Hmotnost

Pro mnoho lidí patří hmotnost mezi důležité parametry. Při zachování stejných izolačních vlastností jsou samozřejmě lehčí spací pytle dražší. Vhodným výběrem pro naše potřeby pak ale můžeme mít i relativně lehký spacák za rozumnou cenu. Slušné spací pytle pro letní období váží jen o málo víc než jeden kilogram a v případě menší postavy se dostanete i pod kilo.

Cena

Nečekejte, že kvalitní spací pytel bude zadarmo. U užších a kratších provedení se budete pohybovat někde mezi dvěma a třemi tisíci. U teplejších a rozměrnějších se cena může vyšplhat ke čtyřem až šesti tisícům. Můžete ale klidně koupit i spacák dražší. Peří je samozřejmě často dražší než syntetika.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod