Než kolo uklidíte do sklepa, dobře ho zazimujte. Ať vám na jaře opět slouží

 Ostatní 
28. listopadu 2018 13:27 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Někdo na kole jezdí až do poslední chvíle Depositphotos
Cyklistika je v Česku velmi oblíbená a tak snad v každé domácnosti je alespoň jedno kolo. Pokud ho máte ještě zablácené z poslední vyjížďky, je nejvyšší čas kolo očistit a zazimovat. Jen tak máte jistotu, že vám na jaře bude opět dobře sloužit.

V některých rodinách má kolo každý člen domácnosti, jinde koly disponují pouze děti. Ať tak či tak, kolo je třeba vždy řádně zazimovat. V panelácích obvykle lidé uklízejí kola na zimu do koláren nebo do sklepa, v domech pak do garáží či zahradních domků. Poradíme, co vše před tím, než kolo na zimu definitivně schováte, musíte udělat.

Očista je základ

Nejprve je nutné kolo očistit od všech nečistot. Důkladně ho omyjte vodou a hadříkem, můžete přidat i trochu saponátu. Na více znečištěná místa lze použít odmašťovadlo. Řetěz očistěte naftou nebo použijte tzv. pračku na řetěz.

Revize kola

Když máte kolo perfektně čisté, je čas udělat na něm kompletní revizi. Díky celkové očistě uvidíte možné skryté praskliny či poškození materiálu. Za kontrolu stojí i pláště kol, které mohou být poškozené nebo sjeté. Pak je zapotřebí je vyměnit. Zkontrolujte pohmatem napětí drátu ve výpletu kol. U brzd by mohly být opotřebované brzdové gumičky, proto jim také věnujte pozornost. Dejte ovšem pozor, na brzdový kotouč a destičky kol by se neměl dostat olej.

Kdo maže, ten jede

Jednotlivé části kola potřebují řádně promazat. Promažte především řetěz, čepy řadících mechanismů a lanka. Části, kde potřebujete snížit tření, potřete vazelínou. Vnitřní nohy odpružené vidlice a zajíždějící část tlumiče namažte silikonovým olejem. Všechno přebytečné mazivo pak otřete.

Kam kolo umístit

Když je kolo očištěné, zkontrolované, opravené a promazané, je připravené na odstávku. Většina lidí nemá moc na výběr, kam kolo uschovat. Pokud to ale jen trochu jde, měli byste kolo dát do místnosti se stabilní teplotou. Pokud nemáte na výběr, postačí sklep nebo garáž. Kolo je však vhodné zavěsit na zeď, kola by se totiž mohla vlivem teploty a tíhou deformovat. Duše můžete klidně mírně vyfouknout. Než kolo zavěsíte na své místo, obě přehazovačky by měly být ve staženém stavu. Pokud nemáte kam kolo dát a musíte najít místo pro jeho uskladnění přímo v bytě, inspirujte se v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve