Vyrobte si jednoduchou klimatizaci jen za pár stovek

 Ostatní 
18. června 2019 06:29 / Petr Vlach
  18
📷
6 fotografií v galerii
Úmorná vedra pokračují, zkuste se zchladit Shutterstock
Hrozná vedra nás jen tak neopustí. V některých oblastech Česka jsou teploty tak vysoké, že se už nedá ani spát. Váháte s nákupem klimatizace? Vyrobte si jednoduchou klimatizaci za pár stovek.

Úkolem klimatizace je ochladit vzduch v místnosti na snesitelnou úroveň. K tomu vede řada cest. Nejdokonalejší je pochopitelně systém klimatizace s venkovní i vnitřní jednotkou, ale ten není pro každého dostupný. Přesto existuje způsob, jak si zpříjemnit život a neutratit majlant.

Potřebné vybavení

Na výrobu klimatizace budete potřebovat kartonovou krabici a odřezky polystyrenu. Dále se bude hodit zhruba deset PET láhví od minerálky nebo limonády. Vytvoříte z nich dvě sady po pěti. A pak se hodí už jen axiální ventilátor a novodurové koleno. Axiální ventilátor koupíte za dvě či tři stovky v každém hobby marketu či ve stavebninách. Stejně tak novodurové koleno. Zbytek patrně najdete doma. Místo kartonové krabice, kterou byste vyložili polystyrenem, můžete použít přímo polystyrenovou krabici.

Jak to funguje

Do krabice uděláte otvor, do kterého přesně zapasujete axiální ventilátor. V protilehlém rohu krabice uděláte otvor na novodurové koleno. Ventilátor saje vzduch dovnitř krabice, kde proudí kolem láhví plných zmrazené vody. Led se postupně rozpouští, ale odebírá teplo proudícímu vzduchu, který se z novodurového kolena vrací zpět do místnosti. Už ale řádně ochlazen. Je jasné, že se led v láhvích postupně rozpustí. Ale i tak vydrží klimatizace fungovat zhruba čtyři hodiny. Mezitím už můžete z lednice vytáhnout další láhve s ledem.

Alternativy

Existují klimatizace, které fungují na podobném principu, ale vkládá se do nich led a voda. Jestliže se vám nechce vyrábět zařízení v domácích podmínkách, můžete si zhruba za čtyři tisíce pořídit profesionální výrobek. Chladící výkon domácí klimatizace i těchto dalších „ledových“ není úplně skvělý, ale pomůže udržet teplotu v místnosti zhruba na 25 stupních Celsia. Opakované zmrazování vody v láhvích nese zvýšené nároky na výkon mrazáku. Ujistěte se, že je odmrazený a plně funkční. Více informaci k tomu najdete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve