Nevyhazujete staré punčocháče. Odvedou ještě skvělou službu

 Ostatní 
11. června 2019 13:51 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Staré punčocháče rozhodně nemusí skončit v koši Shutterstock
Děravé punčocháče či punčochy končí většinou v koši. Je to škoda, protože i obyčejné silonky se dají krásně recyklovat. Pojďme se podívat, jak je můžeme v domácnosti ještě využít.

Punčocháče mají desítky využití a určitě nepatří po ujetí prvního oka do popelnice. Možná budete překvapeni, kde všude vám ještě udělají výbornou službu.

Vychytávka na cibuli či česnek

Některé hospodyňky nedají na tuto vychytávku z vyřazených silonek dopustit. Její "výroba" je snadná. Do silonky vložte cibuli nebo hlavičku česneku a za ní udělejte uzel, pak vhoďte další cibuli a znovu zauzlujte, tak pokračujte, až dokud nebude punčocha plná. Pak ji zavěste v kuchyni nebo ve špajzu. Jednotlivé cibule či paličky česneku pak jen odstřihněte nebo odřízněte ostrým nožem. Tím, že vzduch volně cirkuluje kolem, se takto uložené potraviny nekazí a vydrží tak mnohem déle.

Konec nežádoucích chlupů

Máte doma nějakého toho čtyřnohého chlupatého mazlíčka a trápí vás, že je jeho srstí pokryta celá sedací souprava? Řešení je jednoduché! Vezměte do ruky staré silonky, smotejte je do klubíčka a tím gauč přejíždějte. Chlupy se do něj zapíchají a vaše sedačka bude zase vypadat jako nová.

Hodí se při malování

Pokud se chystáte malovat a máte starší barvu, ve které jsou žmolky či sraženiny, využijte punčocháče jako filtr. Odstřihněte šlapku a pak nohavici. Nohavici rozstřihněte podélně, aby vám vznikl obdélník. Ten napněte přes čistý kbelík, upevněte okraj odstřiženým pasem z punčoch a můžete začít cedit barvu.

Pomůže s balicím papírem

Určitě vám doma zbývají role balicího papíru, které do dalšího použití není snadné udržet nezničené a nepomačkané. Pomoci vám mohou vyřazené silonky. Do nich balicí papíry stočené do role zasuňte, na konci silonku převažte provázkem a uložte je někam do komory nebo za skříň.

Věšák na mýdlo

Pokud v domácnosti stále používáte klasické tuhé mýdlo, určitě také řešíte, co s tím zbytkem, který se po navlhčení v ruce chová jako slizký úhoř. Často tak skončí na zemi, nebo někde za pračkou. Abyste tomu předešli, stačí zbytky mýdla zabalit do kusu vyřazených silonek a svázat nití. Takhle ho využijete skutečně až do úplného konce.

Využití na zahradě

Staré a děravé punčochy a punčocháče si oblíbili i zahradníci. Pevnými a zároveň pružnými páskami z rozstříhaných punčocháčů například bezpečně přivazují rostliny k tyčkám. Natažením punčochy přes dozrávající meloun nebo cuketu zase chrání tyto plody před malými i většími škůdci.

Na jedné straně zauzlované kousky punčoch lze také naplnit substrátem a předpěstovávat v nich sazenice nebo je takto vložit do keramických květináčů a usnadnit si tak následné přesazování. V nohavicích se zase, jak už řečeno, dobře skladuje cibule nebo česnek. A když je práce hotová a je čas se umýt, může posloužit mýdlo zavěšené u zahradního kohoutku. Jak jinak než ve staré punčoše. (Dále čtěte: Dřívka od nanuků nevyhazujte. Vychytávky, jak je můžete doma využít).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47