Vytvořte si s dětmi jednoduché loutky

 Ostatní 
07. června 2019 17:02 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
K vytvoření loutek postačí jedno odpoledne Archiv
Blíží se prázdniny. Konec školního roku i prázdninové měsíce jsou ideálním časem pro společné zážitky v rámci rodiny i v rámci různých setkání. Loutkové divadlo může být skvělou příležitostí ke společné zábavě. Máme zajímavá doporučení.

Tvorba loutek je samozřejmě složitým uměleckým procesem, který dá zabrat i zkušenému výtvarníkovi či loutkaři. Ale udělat jednoduché loutky pro prázdninový pobyt nebo pro víkend prožitý na chalupě, nemusí být až tak složité.

Loutky z latěk a kartonu

Velmi jednoduché, a přitom poměrně efektní může být vytvoření loutek z latěk a kartonu. Základem je laťkový kříž. Velikost volte tak, aby se za loutku dítě, které danou postavu bude mít na starosti, mohlo schovat. Berte ohled také na proporce ve srovnání s ostatními chystanými loutkami. Na dřevěný kříž pak můžete přilepit karton, který vystřihnete do podoby obrysu určité postavy.

Výraz a doplňky

Velmi důležitou součástí loutky bude její dotvoření pomocí barev. Pokud byste na karton jen načrtli rysy fixou, bylo by to dost málo. Mnohem lepší je si dát tu práci a postavu náležitě vymalovat. Soustředit se na obličej, který bude poutat pozornost. Snažit se vystihnout rysy dané postavy. Současně ale dát možnost postavu měnit.

Změnu můžeme provádět pomocí výměny doplňků. Můžete proto postavě dopřát papírové brýle. Nebo může mít oddělávací plnovous, pokud hraje roli někoho, kdo se snaží maskovat. Další a velmi efektní možností je použít různé textilní doplňky, které dotvoří postavu a dodají jí na realističnosti. Oblečení nemusíte malovat, lze ho na postavu obléknout. Loutka bude vypadat velmi přirozeně. Rukávy pak umožňují přidělání kartonových rukou a ten, kdo loutku vede, může snadno dodat potřebný pohyb právě tím, že chytí ruku loutky zezadu za poutko.

Vlasy z vlny

Efektní může být, když bude mít vaše loutka vlasy z vlny nebo z koudele. Buďte ale kreativní. Zajímavé vlasy vytvoříte třeba i ze skartovaného papíru. Tyto části loutek se dají dobře přidělat pomocí tavné pistole, což je vedle latěk, vrutů na propojení, barev a doplňků základní prostředek ke zhotovení. Více o práci s ní najdete v článku zde. Budete potřebovat i větší a ostřejší nůžky, štětec a nějaké staré oblečení, které obětujete pro dobrou věc.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve