Začíná sezona zavařování. Poradíme, jak vyčistit sklenice

 Ostatní 
13. června 2019 15:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Očistit sklenice od starých etiket, bývá někdy skutečný oříšek Depositphotos
Než začne každá hospodyně zavařovat, zajímá ji jedno. Kolik má k dispozici sklenic. Některé je ale potřeba zbavit nečistot a nálepek. Jak to rychle udělat?

A je to tady. Začíná sezona zavařování. Jestli jste celou zimu pečlivě schraňovali skleničky od jogurtů, přesnídávek či kupovaných zavařenin, pak máte jistě bohatou zásobu sklenic nachystanou. Než se ale pustíte do zpracování zeleniny a ovoce, je potřeba hlavně dobře připravit sklenice, aby v nich potraviny dlouho vydržely a zároveň pěkně vypadaly.

Začněte vodou

Mít dostatek lahví je jedna věc, ale dobře je vydrhnout od nálepek už je trochu větší oříšek. Plastové jdou obvykle snadno. S papírovými je to horší. Zkuste to nejprve klasicky vodou. Namočte je na několik desítek minut do teplé vody a pak je umyjte prostředkem na nádobí. V této fázi se snažte odstranit všechny etikety. Některé půjdou snadno, na jiné budete muset použít houbičku, případně nůž. Pozor na mytí v myčce. Zbytky nálepek by vám totiž mohly snadno ucpat odtok vody a vážně poškodit myčku. 

Na lepidlo olejem

Ať děláte co děláte, lepidlo stále drží? Na odstranění posledních kousků papíru vyzkoušejte kašičku z jedlé sody a rostlinného oleje. Naneste jej na zbytky lepidla a nechejte chvíli působit. Nemáte-li po ruce olej ani sodu, pak se poohlédněte po dětském oleji či obyčejném tuku na pečení, případně majonéze. Vyčištěnou sklenici nakonec umyjte vodou se saponátem.

Když stále drží 

Pokud ani olej nezabral, zkuste něco silnějšího. Mazlavého povrchu vás může zbavit odlakovač na nehty nebo technický líh či benzin. Všechny výrobky lze poměrně snadno sehnat v drogerii, případně lékárně. Sklenice ale nezapomeňte opět dobře umýt. Přeci jen, nechcete mít zavařeninu cítit benzinem.

Nezapomeňte na víčka

Ještě než se pustíte do zavařování, nezapomeňte kromě sklenic sterilizovat také víčka. Jen tak zajistíte, že to, co poctivě sklidíte a zavaříte, vám nesplesniví. Teprve pak se můžete pustit do zavařování, třeba v troubě nebo mikrovlnce. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47