Zapomeňte na chemii: Tipy, jak skvěle vybělit krajkové prádlo

 Ostatní 
13. srpna 2019 10:45 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bílá je sice decentní a ideální pod každé oblečení, ale časem ztrácí svou zářivost Shutterstock
Existuje široké spektrum barev, ovšem nezastupitelnou barvou, která se nachází v našem šatníku, je bílá. Zejména když jde o spodní prádlo patří bílá mezi oblíbené a časté volby.

Bílá je sice decentní a ideální pod každé oblečení, ale časem ztrácí svou zářivost. Bílé věci zežloutnou, zešednou, a to i přesto, že je pravidelně perete. Vybělit podprsenku může být někdy během na dlouhou trať a může se to zdát jako nekonečný a zdlouhavý proces.

Ještě větší problém je v případě krajkové prádla, které nepatří na údržbu mezi nejjednodušší materiály. Poradíme vám tři domácími ingredience, se kterými bude vaše krajkové prádlo opět jako nové.

Citronová šťáva

Citronová šťáva patří mezi nejlepší domácí pomocníky nejen při podpoře imunitního systému. Pomáhá odstraňovat mastné skvrny, zažloutlé skvrny od potu a pomůže i s vaším krajkovým prádlem.

Jak na to?

K vybělení krajkového prádla budete potřebovat 250 ml čerstvé citronové šťávy a 2 litry vody. Vodu přiveďte k varu, odstavte a následně do ní přidejte citrónovou šťávu. Připravenou citronovou vodu nechte vychladnout a namočte do ní prádlo a namáčejte jej přibližně 2 hodiny. Pokud po 2 hodinách ještě na prádle objevíte nějaké skvrny, potřete je ještě jednou citronovou šťávou, nechte chvíli působit a poté a vyperte.

Bělení octem

Ocet sám o sobě dezinfikuje, odstraňuje zápach a změkčuje vodu, což se při bělení prádla určitě hodí. Tento trik využijete hlavně v případě zažloutlého prádla nebo pořádně zažraných skvrn.

Jak na to?

Budete potřebovat 250 ml octa a 2 litry vody. Vodu převařte a přilijte do ní ocet. Připravený octový roztok nechte vychladnout. Ideálně ještě do teplého (ne horkého) roztoku namočte prádlo na přibližně 8 hodin. Následně vyperte. Namísto aviváže přidejte do máchání ½ šálku octa. Tak docílíte ještě lepšího výsledku.

Bělení solí

Dalším pomocníkem, který pomáhá při domácím bělení prádla, je sůl. I v tomto případě platí, že sůl je nad zlato. A pokud ji zkombinujete s citronem, získáte skvělý prostředek proti skvrnám.

Jak na to?

Potřebujete jen 1 lžíci soli a šťávu z poloviny citronu. Sůl a citrónovou šťávu smíchejte. Vznikne vám hutnější pasta, kterou naneste na skvrny. Nechte působit přibližně 30 minut a následně prádlo vyperte obvyklým způsobem. Jak o spodní prádlo pečovat, aby dlouho vydrželo krásné a funkční? Čtěte více

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve