Burčák je nejlepší vypít hned. Není na co čekat!

Vždy koncem léta můžeme na dveřích českých vinoték pozorovat nápis „Burčák“ nebo částečně zkvašený mošt.
 Ostatní 
07. října 2016 22:04 / Internet
  12   1
Burčák neboli „mléko starců" je výhradně český fenomén. V Rakousku, Německu a na Slovensku je také značně oblíbený, avšak v jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo.
Pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné, a to od 1. srpna do 30. listopadu. Ne dříve a ne později.

Co barva, to jiný způsob výroby

• Červený burčák je mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů používaných k výrobě červeného vína, nejčastěji odrůdy Modrý Portugal.

• Žlutý burčák vzniká z hroznů bílého vína, ze kterých se ihned lisuje šťáva na burčák.

• Růžový burčák se vyrábí stejně jako bílý, jen se k jeho výrobě využívají modré hrozny.

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje čtyři až šest procent alkoholu. Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost.

Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Skladovat burčák je velmi problematické. Po zakoupení je lepší ho uskladnit v chladnějším prostředí, tím zpomalíte průběh kvašení a vydrží vám doma o něco déle ve stavu, kdy ho lze konzumovat. Ideální nádoby jsou takové, které vydrží tlak a jsou jednoduše přenositelné. Sklo není úplně ideální, použijte spíše plastovou nádobu (PET láhev nebo kanystr).

Dobrý burčák od nedobrého poznáte nejen zrakem, čichem, a samozřejmě chutí, ale dokonce i sluchem. Kvalitní burčák totiž stále kvasí, takže jsou ve sklenici vidět drobné bublinky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

Základním poznávacím prvkem burčáku je kalnost, avšak i tak musí být burčák čistý, s pouze nepatrnou usazeninkou na stěnách nebo dně sklenice.

Správný burčák v sobě má ještě o malinko víc alkoholu než pivo, někdy až 7 %, minimálně však musí obsahovat 1 % objemového alkoholu.
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Andalusie: Poznejte jeden z nejkrásnějších koutů Španělska

Věda & Vesmír

Výbuch v ruské laboratoři na výzkum zákeřných nemocí způsobil paniku

Bydlení

Na zahradě by neměl chybět keř s drobným ovocem. Podzim je ideální k výsadbě

Zavřít reklamu