Nejlepší recepty na domácí nanuky, po kterých rozhodně nepřiberete
Jahodové a broskvové
Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení
Na 6-8 nanuků
- 1 velká vyzrálá broskev
- 500 ml broskvového džusu
- 200 g jahod
- 50 ml jahodového nektaru
1. Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky.
2. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Ovocné jogurtové nanuky
Příprava: 70 minut + 5 hodin mražení
Na 4-6 nanuků
- 1 malé mango
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 kelímky sladkého bílého jogurtu
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžičky jahodové šťávy
1. Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit.
2. Zbytek jogurtu promícháme s krupicí a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
3. Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.
Kiwi nanuky
Příprava: 25 minut + 5 hodin mražení
Na 6 nanuků
- 600 g kiwi
- 250 g cukru krupice
1. Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.
2. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě.
3. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodin.
Klasická čokoládová zmrzlina
Příprava: 20 minut + hodina chlazení + 4,5 hodiny mražení
Pro 4 osoby
- 250 ml plnotučného mléka
- 120 g cukru krupice
- 200 g čokolády na vaření
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 kapky vanilkové tresti
1. Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.
2. Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.