Tipy, jak uchovávat houby
Málokdo se letos nevydal na houby, protože jsou jimi obsypané lesy. Procházka na čerstvém vzduchu v klidném a voňavém prostředí prospěje každému. Pokud jste letos ještě na houbách nebyli, měli byste to napravit. Nemusíte se bát, že nebudete vědět, co s velkým množstvím hub dělat. Existuje hned několik způsobů, jak je zpracovat a uchovat na později.
Naložte houby do sladkokyselého nálevu
Houby nejdříve nakrájejte a očistěte. Nachystejte si vyšší hrnec, nalijte do něj vodu, osolte ji a nechte vařit. Do horké vody přidejte houby. Ty vařte zhruba pět minut, poté je dejte na sítko a propláchněte. Nechte je zchladit. Připravte si nálev, který svaříte z jedné lžíce octa, tří lžic vody, špetky soli a cukru. Můžete do něj přidat bobkový list či pepř. Nálevem zalijte houby a sterilujte je půl hodiny na 95 stupňů Celsia.
Houby usušte
Sušením prodloužíte houbám život zhruba o rok. Nakrájejte je na asi čtyři milimetry široké plátky. Položte je na místo ve stínu, mělo by tam trochu profukovat, aby rychleji vyschly. Nepokládejte je na noviny, protože se na ně snadno přilepí.
Cílem sušení je snížit v houbách obsah vody, abyste zabránili rozmnožování plísní. Uchovejte je až ve chvíli, kdy je vezmete do rukou a při tření se vám budou lámat a chrastit. Musí být vysušené opravdu důkladně. Neukládejte je do sáčků, protože by mohly jednoduše zplesnivět. Dejte je do uzavřených sklenic, kde plísně nebudou mít šanci.
Naložte houby do tuku
Houby nejdříve nakrájejte a poduste. Následně zahřejte tuk, který s houbami zamíchejte. Houby s tukem dejte do sklenic. Můžete nejdříve houby vložit do sklenic a až poté je zalít ohřátým tukem. Výběr postupu je zcela na vás. Poté houby hodinu sterilujte na 90 stupňů Celsia a postup opakujte za další dva dny.
Houby zmrazte
Zmražené houby vám vydrží zhruba půl roku. Zmrazení není nic náročného, zvládnete to za chvíli. Nachystejte si sůl, kmín a bílý pepř. Houby umyjte, nakrájejte a vložte do hrnce. Posypte je nachystanými ingrediencemi, podlijte je a zhruba deset až patnáct minut je nechte podusit. Předtím, než je umístíte do mrazáku, je nechte zchladnout. Dále čtěte: Zvětralé pivo nevylévejte, bude se vám ještě hodit.