Tipy, jak uchovávat houby

 Ostatní 
09. října 2019 11:19 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hub letos vyrostlo opravdu hodně Depositphotos
Hub letos vyrostlo opravdu hodně. Sbírat houby v lese je pro mnohé koníček. Očistit je a zpracovat už pro většinu lidí tak zábavná činnost není, ale přece se nevyhodí. Pokud jste si z nich dělali houbovou omáčku či polévku, ale ještě vám spousta hub zbyla, můžete si je uchovat na dobu, kdy už neporostou.

Málokdo se letos nevydal na houby, protože jsou jimi obsypané lesy. Procházka na čerstvém vzduchu v klidném a voňavém prostředí prospěje každému. Pokud jste letos ještě na houbách nebyli, měli byste to napravit. Nemusíte se bát, že nebudete vědět, co s velkým množstvím hub dělat. Existuje hned několik způsobů, jak je zpracovat a uchovat na později.

Naložte houby do sladkokyselého nálevu

Houby nejdříve nakrájejte a očistěte. Nachystejte si vyšší hrnec, nalijte do něj vodu, osolte ji a nechte vařit. Do horké vody přidejte houby. Ty vařte zhruba pět minut, poté je dejte na sítko a propláchněte. Nechte je zchladit. Připravte si nálev, který svaříte z jedné lžíce octa, tří lžic vody, špetky soli a cukru. Můžete do něj přidat bobkový list či pepř. Nálevem zalijte houby a sterilujte je půl hodiny na 95 stupňů Celsia.

Houby usušte

Sušením prodloužíte houbám život zhruba o rok. Nakrájejte je na asi čtyři milimetry široké plátky. Položte je na místo ve stínu, mělo by tam trochu profukovat, aby rychleji vyschly. Nepokládejte je na noviny, protože se na ně snadno přilepí.

Cílem sušení je snížit v houbách obsah vody, abyste zabránili rozmnožování plísní. Uchovejte je až ve chvíli, kdy je vezmete do rukou a při tření se vám budou lámat a chrastit. Musí být vysušené opravdu důkladně. Neukládejte je do sáčků, protože by mohly jednoduše zplesnivět. Dejte je do uzavřených sklenic, kde plísně nebudou mít šanci.

Naložte houby do tuku

Houby nejdříve nakrájejte a poduste. Následně zahřejte tuk, který s houbami zamíchejte. Houby s tukem dejte do sklenic. Můžete nejdříve houby vložit do sklenic a až poté je zalít ohřátým tukem. Výběr postupu je zcela na vás. Poté houby hodinu sterilujte na 90 stupňů Celsia a postup opakujte za další dva dny. 

Houby zmrazte

Zmražené houby vám vydrží zhruba půl roku. Zmrazení není nic náročného, zvládnete to za chvíli. Nachystejte si sůl, kmín a bílý pepř. Houby umyjte, nakrájejte a vložte do hrnce. Posypte je nachystanými ingrediencemi, podlijte je a zhruba deset až patnáct minut je nechte podusit. Předtím, než je umístíte do mrazáku, je nechte zchladnout. Dále čtěte: Zvětralé pivo nevylévejte, bude se vám ještě hodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve