Jitrocelový sirup pomáhá při řadě nemocí. Lze ho jednoduše vyrobit i doma

 Ostatní 
08. září 2017 09:24 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Výbornou medicínu v podobě jitrocelového sirupu si můžete připravit doma Internet
Už naše babičky věděly, že jitrocelový sirup je výborná přírodní medicína při nachlazení nebo bolestech v krku. Pořídit ho lze v lékárně, ale bez problémů ho zvládnete vyrobit i doma.

Jitrocel kopinatý lze použít při celé řadě neduhů. Ulevuje při nachlazení, odkašlávání, čištění plic, krve a ledvin. Pomáhá také při nečisté pleti (posekaný jitrocel spaříte horkou vodou, necháte deset minut luhovat a po vychladnutí přikládáte gázu namočenou v odvaru na pleť). Jitrocel nemusíte pouze popíjet ve formě čaje, ale  používá se také při vaření - jitrocelové lístky lze nasekat do polévky, přidat do zapečených zeleninových pokrmů nebo do salátů. Pokud se chcete připravit na sychravé počasí, které s sebou přináší tradiční chřipková onemocnění, pusťte se do domácí výroby jitrocelového sirupu.

Velkou výhodu jitrocelového sirupu je kromě léčivých účinků i to, že výborně chutná, takže ho mají rády i děti. Je vhodný pro pacienty od tří let věku. Oceníte ho při kašli i nachlazení, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá při silném zahlenění (hleny rozpouští a uvolňuje). Usnadňuje odkašlávání, ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, při katarech a astmatu. Užívá se po lžičkách (při nemoci 1 lžička 3x denně) nebo se přidává do čaje. Tento sirup se dá připravit několika způsoby.

Varianta bez vaření

Natrhejte si čerstvé mladé listy, omyjte je a pak je pěchujte do velké sklenice - vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvěte a každou vrstvu pořádně stlačte. Nechte stát na slunném místě (ne však na přímém slunci), dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Tento proces trvá asi 10 dní. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně dva litry sirupu. Přeceďte, vlijte do uzavíratelné láhve a uskladněte v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

Sirup s medem

Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjte, pak je pokrájejte najemno, vložte do hrnce, zalijte decilitrem vody a přidejte 250 g medu. Vařte na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla sceďte, dejte do uzavíratelné láhve a skladujte v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal).

Medicína s citronem

Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

Jaký cukr zvolit?

Do sirupů se přidává cukr, a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Zdravější je ale třtinový, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíte používat, je to varianta celkem drahá.

Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak přesně vědět, co se vám do těla dostane.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47