Vyléváte lák z okurek do odpadu? Děláte chybu, má mnoho využití

 Ostatní 
13. října 2019 11:44 / Eva Vogelová
  7
📷
5 fotografií v galerii
Lák z okurek pozitivně ovlivňuje lidský organismus Shutterstock
Nakládané okurky nemá rád v našich končinách málokdo. Pochutnáte si na nich, ale lák vyléváte do záchodové mísy? Nedělejte to. Lák můžete využít různými způsoby. Možná vás překvapí, že vám pomůže třeba v boji proti nachlazení. K čemu dalšímu vám poslouží?

Lák z okurek pozitivně ovlivňuje lidský organismus. Obsahuje vitaminy A, B, C, draslík a hořčík. Nachází se v něm i velké množství antioxidantů. Byla by škoda ho vylévat do odpadu. Přečtěte si, čím vás může lák z okurek ještě překvapit a příště už ho nebudete chtít vyhodit, ale vypít.

Lák vám pomůže v boji proti nachlazení

Trápí vás bolest v krku a kašel? Dejte si jednu lžíci láku dvakrát až třikrát denně a za chvíli budete zase fit. Odteď už nebudete muset používat drahé sirupy z lékárny, lák vám totiž prokáže stejnou službu a navíc je přírodní.

Lák zklidňuje žaludek

Každý lák z okurek se může skládat z trochu odlišných přísad. Často v nich však najdete ocet a med, což jsou ingredience, které mají pozitivní vliv na žaludek. Pokud vás pálí žáha či máte nepříjemně podrážděný žaludek, sáhněte po láku.

Možná jste snědli nějaké jídlo, které vám neudělalo dobře. Pro tyto případy vždy mějte po ruce okurkový nálev. Pokud vypijete příliš mnoho alkoholu, patrně vám nebudete dobře od žaludku. Jistě víte, že na kocovinu pomáhají kyselé okurky, ale k nim si dejte ještě lák. Má totiž podobně zklidňující účinek.

Lák dodá energii sportovcům

Praktikujete nějaký sport? V tom případě byste měli pravidelně pít lák z okurek. Obsahuje sodík, díky kterému budete mít během cvičení více energie. Když po každém tréninku vypijete zhruba čtvrt sklenice láku smíchaného s vodou, předejte svalovým křečím.

Zakonzervujte si v láku potraviny

Přejete si, aby vám některé potraviny vydržely déle než obvykle? Zakonzervujte je. Do sklenice s lákem dejte vejce natvrdo, cibuli, česnek, rajčata nebo fazolky a zavřete víko. Nic víc není potřeba.

Ocet nahraďte lákem

Pokud se chystáte připravovat salát, nemusíte ho zalévat octem, ale použijte lák z okurek. Dále se hodí i pro marinování masa a grilování ryb. (Dále čtěte: Houbová sezona je v plném proudu. Zjistěte, jakými způsoby můžete houby uchovat).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve