Jak správně skladovat dýně, aby ani jedna nepřišla nazmar

 Ostatní 
29. října 2019 10:40 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Všimněte si stopek, které hrají klíčovou roli při dlouhodobém skladování dýní Internet
Vydlabané a vyřezané se svíčkami, pečené, na polévky či kompoty. Malé jako tenisák nebo obří, že je stěží unesete. Takzvané melouny podzimu neboli dýně jsou v tomto období jednou z nejčastějších dekorací či surovin pro přípravu lahodných pokrmů. Pokud se vám poštěstilo a máte velkou úrodu nebo jste například pár dýní dostali od známých, poradíme vám, jak je správně uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely pevné a co nejčerstvější.

Abyste si dýňové hody mohli užívat až do jara, poradíme, jak tyto plody správně skladovat.

Zužitkujte, co se dá

Pokud si chcete z dýní udělat dekoraci do zahrady, na schody či na parapet, rozhodně dužinu nevyhazujte, byla by to škoda. Protože kdo jednou ochutnal pečenou dýni, zavařeninu, džem, koláče nebo polévku, už to nikdy neudělá. Výborná jsou i její semínka, která jsou navíc velmi prospěšná našemu zdraví.

Stopka slouží jako špunt

Pěstujete-li dýně na zahradě, je nejvyšší čas je posbírat. Zásadní je, abyste jim ponechali alespoň pěti- až deseticentimetrovou stopku. Ta funguje jako pomyslný špunt bránící tomu, aby dýně začaly hnít nebo plesnivět. Dýně přesuňte na pár dnů do tepla, aby stopka dokonale oschla. Pak ji ještě můžete ochránit voskem nebo parafínem.

O okrasné (nejedlé) dýně se nemusíte nijak starat, vystavte je a těšte se z jejich krásy. Dýně konzumní buďto zpracujte do kompotů, másla, kandujte nebo zamrazte. Chcete-li dýně skladovat, je nutné dodržet následující pravidla.

Dýně potřebují hlavně sucho

Dýně nejsou na rozdíl od brambor tak náročné na teplotu skladování. Potřebují ideálně 10 až 15 stupňů Celsia, což pohodlně splňuje sklep (musí být ale suchý a větraný) nebo chladnější místnost. Majitelům panelákových bytů se osvědčilo skladování na chodbě, kde je navíc sucho, což je druhým důležitým faktorem. Proto je pro dýně naprosto nevhodná lednice, a to i pro načaté kusy.

Dýně neustále odpařují vodu, která může kondenzovat a zapříčinit hnití. Ze stejného důvodu nenechávejte dýně ležet přímo na zemi, ale třeba na dřevěném roštu. Můžete je i zabalit do novin nebo uložit do bedýnek vystlaných slámou. Noviny a sláma absorbují vypařenou vodu, proto je občas vyměňte. Dýně by se také neměly vzájemně dotýkat.

Není dýně jako dýně

Chcete-li si dýni koupit, asi nebudete řešit skladování, nýbrž výběr správného druhu. Každý je totiž vhodný na něco jiného. Základními běžně dostupnými druhy jsou dýně máslové, špagetové, muškátové, velkoplodé a v posledních letech velmi populární dýně hokaido. Právě posledně jmenované se těší stále větší oblibě, co se týče jejího pěstování. Do jara máte čas, zatím si můžete nastudovat, jak na to.

Dýňová semínka jsou chutná a zdravá

Jakmile zpracujete dužinu, zbyde vám hromada semínek. Stačí je důkladně očistit ve vodě, okapat na cedníku a nechat oschnout. Další využití je široké. Můžete jimi před pečením posypat chléb, drcená přidat do zeleninových salátů a polévek a opražená na pánvi s trochou soli nebo koření poslouží jako skvělá pochoutka k televizi.

Dýňová semínka jsou plná vitaminů a minerálů s pozitivním vlivem na kvalitu vlasů a nechtů, zpomalují stárnutí, působí jako prevence zánětů močových cest. Obsahují také cenné omega-3 a -6 mastné kyseliny příznivě ovlivňující hladinu cholesterolu. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod