Vyrazte na houby. Jaké úlovky na vás čekají v jarním lese?
Jarní měsíce patří kačenkám, smržům, ucháčům a desticím. Jsou to takzvané vřeckovýtrusné houby. Na rozdíl od běžně sbíraných hub, jako jsou třeba hřiby, se vřeckovýtrusné houby tvoří ve zvláštních buňkách - vřeckách.
První se objevují kačenky
Jako první se objevují kačenka česká a její vzácnější příbuzná kačenka náprstkovitá. Najdeme je na světlých okrajích lesů, v remízcích a mezích, nejčastěji v křovinatých porostech hlohu nebo v jaseninách. Kačenky rostou obyvkle pospolu, takže je lehce můžete minout.
Zajímavostí ale je, že na různých místech ve stejné oblasti mohou vyrazit v odstupu třeba i dvou týdnů. Když je příznivý rok, můžete je sbírat po stovkách, jindy zase stěží najdeme třeba jen deset kousků. Záleží samozřejmě na počasí - na teplotě a dostatku vláhy.
Smrže najdete i ve městech
Smrže obvykle začínají růst po kačenkách. Naleznete je na podobných místech, nejčastěji v trávě. V posledních letech byly zaznamenány často až masivní výskyty smržů i na štěpce na zahrádkách a ve městech. Opakovaný výskyt jistý ale není, příští rok se na místě, kde rostlo mnoho smržů, nemusí objevit ani jedna plodnice.
Obliba ucháčů mezi houbaři nedosahuje úrovně kačenek a smržů. Prvním důvodem je to, že jedlý ucháč obrovský se nevyskytuje hojně a neroste hromadně. Druhým důvodem je, že jeho příbuzný a hojnější ucháč obecný je jedovatý. Přestože jedovatou látku lze do značné míry zničit varem, rozumnější je potěšit se nálezem a nechat houbu v lese.
Destice je houba pařezů
Blízkou příbuznou ucháčů je destice chřapáčová. Liší se však od nich tvarem, kdy vytváří chrupavčité plodnice. Nalezneme ji na pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů, jen místy roste hojněji. Chutí nikterak nevyniká, ale v pokrmech zaujme její konzistence.
Jarní houbaření má zkrátka svá specifika a věnují se mu většinou specialisté, kteří znají oblasti, kde se tyto houby vyskytují. Náhodný houbař se s kačenkami či smrži setká výjimečně. Může ale litovat. Kačenky totiž chutnají skvěle opražené na másle s pepřem a smetanou, smrže zapečené s masem i v omáčce.
Ostatní houbaři netrpěli čekají na to, až se objeví tradičnější druhy hub. Koncem dubna a zvláště pak na začátku května začíná růst oblíbená čirůvka májovka anebo také penízovka dubová a opeňka měnlivá. V druhé polovině května už v teplejších lokalitách můžete z lesa přinést i první hřibovité houby. Pak oceníte návod, jak houby zpracovat.