Vyrazte na houby. Jaké úlovky na vás čekají v jarním lese?

 Ostatní 
01. dubna 2018 14:23 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jako první se objevují kačenky, a to na okrajích lesů, v remízcích a mezích Shutterstock
Po zimě má většina houbařů pořádný absťák. Říká se, že na houby se dá chodit po celý rok, jen vám nikdo nezaručí, že něco najdete. První prosluněné dny ale už nějakou reálnou naději skýtají. Jaké houby lze najít v jarním lese?

Jarní měsíce patří kačenkám, smržům, ucháčům a desticím. Jsou to takzvané vřeckovýtrusné houby. Na rozdíl od běžně sbíraných hub, jako jsou třeba hřiby, se vřeckovýtrusné houby tvoří ve zvláštních buňkách - vřeckách.

První se objevují kačenky

Jako první se objevují kačenka česká a její vzácnější příbuzná kačenka náprstkovitá. Najdeme je na světlých okrajích lesů, v remízcích a mezích, nejčastěji v křovinatých porostech hlohu nebo v jaseninách. Kačenky rostou obyvkle pospolu, takže je lehce můžete minout.

Zajímavostí ale je, že na různých místech ve stejné oblasti mohou vyrazit v odstupu třeba i dvou týdnů. Když je příznivý rok, můžete je sbírat po stovkách, jindy zase stěží najdeme třeba jen deset kousků. Záleží samozřejmě na počasí - na teplotě a dostatku vláhy.

Smrže najdete i ve městech

Smrže obvykle začínají růst po kačenkách. Naleznete je na podobných místech, nejčastěji v trávě. V posledních letech byly zaznamenány často až masivní výskyty smržů i na štěpce na zahrádkách a ve městech. Opakovaný výskyt jistý ale není, příští rok se na místě, kde rostlo mnoho smržů, nemusí objevit ani jedna plodnice.

Obliba ucháčů mezi houbaři nedosahuje úrovně kačenek a smržů. Prvním důvodem je to, že jedlý ucháč obrovský se nevyskytuje hojně a neroste hromadně. Druhým důvodem je, že jeho příbuzný a hojnější ucháč obecný je jedovatý. Přestože jedovatou látku lze do značné míry zničit varem, rozumnější je potěšit se nálezem a nechat houbu v lese.

Destice je houba pařezů

Blízkou příbuznou ucháčů je destice chřapáčová. Liší se však od nich tvarem, kdy vytváří chrupavčité plodnice. Nalezneme ji na pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů, jen místy roste hojněji. Chutí nikterak nevyniká, ale v pokrmech zaujme její konzistence.
 
Jarní houbaření má zkrátka svá specifika a věnují se mu většinou specialisté, kteří znají oblasti, kde se tyto houby vyskytují. Náhodný houbař se s kačenkami či smrži setká výjimečně. Může ale litovat. Kačenky totiž chutnají skvěle opražené na másle s pepřem a smetanou, smrže zapečené s masem i v omáčce.

Ostatní houbaři netrpěli čekají na to, až se objeví tradičnější druhy hub. Koncem dubna a zvláště pak na začátku května začíná růst oblíbená čirůvka májovka anebo také penízovka dubová a opeňka měnlivá. V druhé polovině května už v teplejších lokalitách můžete z lesa přinést i první hřibovité houby. Pak oceníte návod, jak houby zpracovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda