Nevyhazujte slupky od banánů. V domácnosti mají ještě široké uplatnění

 Ostatní 
21. října 2019 19:22 / Ema Maxová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Slupku od banánů můžete využít k různým praktickým činnostem v domácnosti Depositphotos
S trsem banánů se vracíme domů téměř z každého nákupu. Banány sou lahodné a zdravé. Jejich slupky jsme však zvyklí vyhazovat do koše nebo v lepším případě do kompostu. Naučte se je využívat doma i na zahradě.

Slupku od banánů nemusíte vyhazovat rovnou do koše, ale využít ji k různým praktickým činnostem v domácnosti. Pomohůže vám při vaření, úklidu nebo vás zbaví bradavic, akné i nepříjemného hmyzu. Naučte se využívat banánové slupky také na zahradě a dopřejte svým rostlinám ještě lepší péči!

Použití na zahradě

Používáním banánových slupek na zahradě poskytujeme zelenině a ovoci mnoho výživných látek, které potřebují, aby se jim dobře dařilo. Obsahují dusík, fosfor a draslík. S jejich pomocí rostlinám pomáhají ve všech stádiích jejich vývoje - od klíčení semínek až po vytváření květů a plodů. Díky těmto živinám také pomáhají rostlinám bránit se mnohým nemocem.

Jednou z možností, jakým způsobem banánové slupky použít, je takzvaný „kompostový čaj.“ Až banán sníte, nakrájejte jeho slupku na úzké pruhy a potom je nasekejte na drobné kousky. Tyto kousky namočte do vody a nechte je louhovat v ledničce. Postupně můžete takto pokračovat s dalšími banány. „Kompostový čaj“ nechte stát v ledničce, aby se nezkazil. Déle než týden byste jej ale skladovat neměli. Můžete jej použít jako tekuté hnojivo. Rozmíchejte hrneček výsledné tekutiny asi v litru vody a zalejte s ním svoje květiny nebo zeleninu.

Obdobně můžete nadrobno nakrájené a nasušené banánové slupky použít jako pevné hnojivo. Kousky slupek můžete upéct rozložené na pečícím papíru v troubě nastavené na nejnižší teplotu. Hotové hnojivo skladujte ve vzduchotěsných nádobách. Nasušené kousky můžete ještě rozmělnit v mlýnku na kávu. Až budete sadit nové rostliny, přidejte dvě až tři čajové lžičky banánového hnojiva do díry se semínkem nebo semenáčkem. Hnojivo bude nové rostlince dodávat potřebné živiny.

Proti mšicím

Pokud máte na jaře pravidelné problémy s mšicemi, banánové slupky vám v boji proti nim pomohou. Malé mršky nemají rády banánové aroma, takže tím se váš problém vyřeší. Opět nakrájejte banánovou slupku na velmi malé kousíčky a smíchejte je s hlínou. Uvidíte, že mšice zmizí do několika dní.

Nakrémujete si kožené boty

I když si asi neumíte představit, že si budete drhnout obuv slupkou od banánu, opravdu vám pomůže. Vnitřní vrstva má neuvěřitelné schopnosti a dá se použít místo krému na boty. Pečlivě ji rozetřete po povrchu a doleštěte suchým a jemným hadříkem.

Vybělíte si zuby

Vadí vám, že máte zažloutlé zuby, ale nechcete platit spoustu peněz za kvalitní vybělení? Zkuste si vybělit zuby pomocí banánové slupky. Nejspíš vám nepomůže tak dobře jako bělicí přípravky, ale alespoň vám to nenaruší zubní sklovinu.

Otřete si vnitřní stranu slupky o zuby a vyčistěte si je kartáčkem. Poté klasicky pastou. Tuto proceduru opakujte několikrát denně a po dvou týdnech byste už mohli vidět nepatrný rozdíl.

Boj s bradavicemi

Vezměte si kousek slupky, položte na bradavici a dobře přelepte kouskem náplasti. Takto nechte nejlépe přes noc. Opakujte maximálně deset dní. Uvidíte, že se bradavice bude moci pomalu vystřihávat, až se dostanete k černým kořínkům, které snadno odstraníte.

Zbavíte se akné

Trápí vás akné? Potřete si vnitřní stranou slupky svoji pleť a pak si ji umyjte. Dělejte tuhle proceduru častěji, aby to rychleji zafungovalo. Banán obsahuje vitaminy, které mají blahodárné účinky pro pleť. Fungují přirozeně na podrážděnou kůži.

Pokud však máte velmi citlivou pokožku se sklonem k ekzému, buďte s užíváním banánové slupky na váš obličej opatrní. Mohlo by vám to uškodit. A to tehdy, pokud si nejste jisti, zda banán, který jste si koupili, byl chemicky ošetřen, či nikoliv.

Pokud se vám nezalíbila ani jedna možnost, jak využít banánové slupky jako hnojivo, vyhazujte je alespoň do kompostu, aby nevyšly úplně vniveč.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47