Čistá pračka znamená čisté a voňavé prádlo. Podívejte se, jak rychle a účinně ji vyčistit

 Ostatní 
23. listopadu 2019 10:06 / Veronika Prášilová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Aby bylo pokaždé praní zábavou, potřebujete k tomu především čistou pračku Depositphotos
Aby vaše prádlo bylo po vyprání čisté, voňavé a neničilo se, je potřeba pračku čas od času důkladně vyčistit. Viditelné, ale i skryté nečistoty a usazeniny, které v pračce, v těsnění či šuplíku ulpívají, po čase začnou zahnívat a tvořit plísně a bakterie. Podívejte se, jak mít rychle a efektivně pračku zase jako novou.

Nejtěžší na celém čištění pračky je odhodlat se k tomu. Ale jak to jistě sami znáte, když už se do něčeho pustíte, jako třeba do žehlení, vysávání či mytí auta, půjde vám to rychle od ruky a za vámi bude nejen čistá pračka, ale i hřejivý pocit z dobře vykonané práce. 

Ocet - starý dobrý známý

Univerzální čisticí a dezinfekční přípravek se při úklidu v domácnosti běžně používá. A osvědčil se i při čištění pračky. Je dobré pračku občas takzvaně protáhnout, tedy zbavit ji případných vápenatých usazenin a dalších nečistot. Dělá se to tak, že klidně celou láhev obyčejného octa nalijete přímo do bubnu pračky a zapnete ji na cyklus s nejvyšší teplotou. Samozřejmě naprázdno bez prádla. Jestliže nebyla pračka opravdu silně zanesená, po této proceduře bude zase jako nová a navíc dezinfikovaná.

Když prádlo nevoní

Pokud jste však již ve fázi, kdy prádlo nepříjemně zapáchá a navíc nebývá po vytažení z pračky ani dostatečně vyždímané, je nejvyšší čas na důkladnější očistu. Než se však pustíte do bubnu a hadic, začněte tím, že z ní vytáhnete všechny části, které vytáhnout jdou, a důkladně je umyjete osvědčenými čisticími prostředky. Protože zejména v nádobkách na prací prášek a aviváž zůstávají po pracích cyklech zbytky prostředku, které se usazují a tlejí. Pokud se vám nedaří ruční očista, sáhněte třeba po starém zubním kartáčku, který je na různé záhyby skvělým pomocníkem. 

Nezapomeňte na plášť

Druhým krokem by měla být důkladná očista pláště, do něhož se také usazeniny rády zažírají. Ani v tomto případě nešetřete na čisticím prostředku, který za pomocí hadříku dostaňte do všech záhybů a důkladně si s nimi pohrajte. Myslete však na to, že pokud k celkové očistě rádi používáte ocet, právě u gumových součástí s ním raději šetřete.

Tip

Pokud gumové části po každém praní vysušíte, eliminujete usazování nečistot na úplné minimum.

Vzhůru do hlubin

Pokud máte předchozí kroky hotové, můžete se vrhnout na čištění hlavních částí pračky. Začněte tím, že si k ruce vezmete ocet a jedlou sodu, případně kyselinu citronovou. Do přihrádky na prací prášek nasypejte půl hrnku sody, místo pro aviváž naplňte octem. Dva hrnky můžete nalít i přímo do bubnu. Zvolte prací cyklus s nejvyšší teplotou a spusťte pračku na prázdno.

Než se spustí máchání

Jakmile se cyklus přiblíží do fáze máchání, zastavte pračku a aniž byste vypustili vodu, nechte ji bez celkového vypnutí stát klidně do druhého dne, a poté v pracím cyklu pokračujte. Pokud se vám zdá, že je vaše pračka ještě stále zanesená, zopakujte celý proces ještě jednou.

Nebo se poohlédněte po starším tričku, které již nebudete potřebovat, dejte jej do pračky a nádobku na prášek naplňte asi dvěma třetinami sáčku s kyselinou citronovou. Poté pračku opět spusťte na prací cyklus s nejvyšší teplotou a vyčkejte do konce. 

Tip

Aby vám pračka nezapáchala, vylijte po každém praní z nádobky na prací prostředek a aviváž vodu a osušte ji. Zároveň nechte pračku pootevřenou, aby dobře větrala.

V našem dalším článku si můžete přečíst řadu jiných zajímavostí o praní, které jste možná nevěděli. Konkrétně se dozvíte, jakým chybám se vyhnout, abyste si postupně neničili ručníky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod