Chystáte se péct vánoční cukroví? Zkuste vanilkové rohlíčky s mandlemi. Jsou skvělé!
Jemné mandlové rohlíčky upečené podle tohoto receptu ze staré kuchařské knihy, jsou jednoduché a přitom chutnají báječně.
Na vanilkové rohlíčky se používají nejčastěji vlašské ořechy, můžeme použít také lískové ořechy, ale v tomto receptu použijeme mandle. Určitě si je vanilkové rohlíčky s madlemi oblíbíte.
Suroviny
200 g másla
280 g hladké mouky
100 g mleté mandle
50 g moučkový cukr
2 ks žloutky
moučkový a vanilkový cukr na obalování
Postup
Máslo nakrájíme na malé kostičky a všechny suroviny smícháme v misce. Nejlépe vše míchejme rukama.
Na pomoučeném vále uděláme z těsta bochánek a dáme ho na hodinku až dvě zchladit.
Pak těsto přeložíme na pomoučený vál, rukama vytvarujeme dlouhý váleček, nakrájíme ho na stejné kousky a z každého rychle rukama uděláme růžek.
Rohlíčky ukládáme s dostatečnými mezerami na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme na 180 ° asi 8 - 10 minut. Ale pozor, každá trouba je jiná a peče jinak. Je potřeba rohlíčky hlídat, aby se nespálily.
Rohlíčky by měli i po upečení zůstat pěkné bledé, pouze zespodu upečené do jemně hnědé. Chvíli je necháme na plechu vychladnout, protože po upečení jsou velmi křehké a pak je ještě teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.