Postup, jak se zbavit potravinových molů

 Ostatní 
30. ledna 2020 12:51 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potravinoví moli si libují v mouce Depositphotos
Potravinoví moli se mohou objevit v jakékoliv domácnosti. Jde o běžného škůdce. Potravinoví moli vlezou všude. Nejvíce si libují v mouce. Nepohrdnou však ani čokoládou. Není jednoduché se jich zbavit. Zjistěte, jak na to.

Potravinoví moli jsou podobní šatním molům. Potravinový mol je však větší a křídla má posetá tmavými skvrnami. Dokáže v domácnosti způsobit velké množství škod. Budete se muset molů zbavovat několik týdnů a počítejte s tím, že se budou vracet. Děje se to z důvodu, že samička může naklást až několik set vajíček a jejich vývin trvá zhruba tři měsíce. Předtím, než si všimnete, že máte v domácnosti moly, mohla už samička naklást postupně několik desítek vajíček. Zbavte se potravinových molů jednou provždy.

Všechny podezřelé potraviny vyhoďte

Potravinoví moli se k vám snadno dostanou z obchodu v zakoupených potravinách, skrze stoupačky v panelácích od sousedů nebo jednoduše oknem. Všechny podezřelé potraviny pečlivě zkontrolujte. Moli se nejčastěji objevují v cukru, mouce, kávě či těstovinách. Všechny sypké potraviny raději pečlivě zkontrolujte.

Když v nich moly objevíte, hned potraviny vyhoďte. Pokud moly objevíte v některých potravinách, musíte se jich co nejdříve zbavit. Rozhodně kontaminované jídlo nešetřete. Když vyhodíte všechny dospělé jedince, zdánlivě může vypadat, že už žádné moly v domácnosti nemáte. Většinou to není pravda, patrně tam stále budou nakladená vajíčka, která jste mohli přehlédnout. Na první pokus se totiž molů většinou nezbavíte.

Vyčistěte celou kuchyň

Pokud jste zjistili, že máte v kuchyni moly, vykliďte kompletně všechny skříňky. Nemáme na mysli jen jídlo, ale i veškeré nádobí. Všechno důkladně umyjte, abyste žádného mola nikde nepřehlédli, protože samička může naklást až sedm set vajíček a ta mohou být kdekoliv v kuchyni. Dospělý jedinec je neškodný, ale larvy kontaminují jídlo svými výkaly.

Kromě mytí veškerého nádobí si vezměte do rukou vysavač. Všechny skříňky vysajte. Tímto způsobem se vajíček nejlépe zbavíte. Následně ještě skříňky vydrhněte čisticím prostředkem a vodou. Nezapomeňte uklidit v kuchyni každý kout, protože vajíčka mohou být schovaná prakticky kdekoliv. Nepočítejte s tím, že důkladný úklid vám bude stačit jednou. Opakujte jej každý týden po dobu devadesáti dnů.

Vsaďte na postřik

Bez postřiků se patrně neobjedete. Pořiďte si zdravotně nezávadný prostředek na hmyz a po velkém úklidu vystříkejte všechny skříňky a kouty v kuchyni. Opět nebude stačit, když to provedete pouze jedenkrát. Zneškodníte tím pouze část molů. Vývoj v dospělé jedince trvá zhruba tři měsíce, takže každý týden po dobu dvanácti týdnů stříkání kuchyně opakujte. Dále čtěte: Jak skladovat česnek?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47