Nevyhazujte pomerančovou kůru, bude se vám ještě hodit

 Ostatní 
10. ledna 2020 11:20 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pomerančová kůra vyžene zápach  Depositphotos
Pomeranč je šťavnaté ovoce plné vitaminů. Ve svém jídelníčku byste ho rozhodně neměli vynechávat. Kromě toho, že prospívá zdraví, dobře chutná, bude se vám hodit i jeho oloupaná kůra. Zjistěte, jaké má v domácnosti využití.

Doposud jste možná pomerančovou kůru vždy vyhazovali do koše. Odteď už to patrně dělat nebudete, protože zjistíte, že se vám bude hodit. Funguje totiž jako univerzální čisticí prostředek a vyženete s ní i zápach.

Zápach z bot

Zapáchají vám občas boty? To se stává poměrně často, pokud v nich chodíte celý den a nemáte čas si je vyzout či přezout. Pochopitelně je pro vás nepříjemné, když v nich další den musíte zase někam jít, protože se v nich už necítíte tak komfortně.

Zápachu z bot se zbavíte jednoduše. Pomerančovou kůru zabalte do pečicího papíru a dejte do látkového sáčku. Ten vložte do bot a nechte ho tam alespoň dvanáct hodin. Pomerančová kůra pohltí nežádoucí pachy a zároveň boty hezky provoní.

Zaneřáděná mikrovlnná trouba

Pokud si často ohříváte jídlo v mikrovlnné troubě, je neustále špinavá. Zachytávají se v ní nečistoty z jídla. Zbavit se jich můžete jednoduše s pomerančovou kůrou. Oloupejte pomeranč a jeho kůru dejte do menší misky. Tu zalijte vlažnou vodou. Misku s pomerančovou slupkou vložte do mikrovlnky a zapněte ji zhruba na šest až osm minut.

Následně misku s vodou a pomerančovou kůrou vyndejte ven. Poté už jen stačí, abyste si vzali vlhký hadřík a jednoduše otřeli vnitřní strany mikrovlnky. Jde o praktický způsob, jak se zbavit nečistot z mikrovlnky a nemusíte přitom ani použít žádný chemický čisticí prostředek.

Zatuchlé oblečení

Toužíte si ze skříně vytáhnout prádlo, které bude vonět? Některé kusy oblečení tam leží delší dobou a trochu zapáchají. Nemusíte si kvůli tomu zbytečně pořizovat vonné sáčky, ale vyrobte si vlastní a lepší.

Nejprve pomerančovou kůru usušte a poté ji nastrouhejte. Sežeňte si několik látkových pytlíčků. Do nich nasypejte zpracovanou pomerančovou kůru a rozmístěte je ve skříních na různá místa. Vaše oblečení bude svěží a voňavé. S pomocí pomerančové kůry navíc odpudíte i šatní moly. Dále čtěte: Jak se zbavit octomilek?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít