Některé houby rostou i v zimě a mají mnoho vitaminů

 Ostatní 
12. ledna 2020 09:16 / Eva Vogelová
  0
📷
8 fotografií v galerii
Penízovka sametonohá je velmi odolná houba Pinterest
Myslíte si, že houby můžete sbírat pouze na podzim? Rádi vás vyvedeme z omylu. Rozhodně jich tam už nenajdete velké množství, ale jsou zdravé a chutné. Zjistěte, jaké houby můžete v zimním období najít.

V zimě v lesích moc lidí nepotkáte, protože většina z nich chodí houbařit na podzim. To je jeden z lákavých důvodů, proč byste na houby měli vyrazit právě teď. Kromě toho, že budete mít na sbírání hub naprostý klid, najdete velmi zajímavé odrůdy, které aktuálně rostou.

Penízovka sametonohá

Penízovka má výrazně žlutooranžovou barvu. Snadno ji rozpoznáte a s jinou houbou si ji nespletete. Roste většinou v trsech na kmenech listnatých stromů. Jde o velmi odolnou houbu, nezmrzne ani v deseti stupních pod nulou. Velmi dobře chutná, uplatníte ji zejména v polévkách. Pro lidské zdraví je navíc velmi prospěšná. Zdárně bojuje proti bakteriálním infekcím a napomáhá s obnovou střevní mikroflóry. Když ji budete pravidelně jíst, posílíte si imunitní systém.

Jidášovo ucho

Jidášovo ucho má hnědou barvu a tvarem připomíná lidské ucho. Najdete jej hlavně na kmenech bezu černého a akátu. Běžně se přidává do asijských jídel, ale můžete jej použít i do polévky, rizota či salátu. Jidášovo ucho sice nevypadá moc vábně, ale je velmi zdravé. Pomáhá v boji s hemoroidy, snižuje vysoký krevní tlak, účinkuje na bolesti žaludku a působí jako prevence proti trombóze.

Hlíva ústřičná

Klobouk hlívy ústřičné vypadá trochu jako ústřice, takže odtud plyne její název. Houba roste od léta až do jara. Najdete ji zejména na kmenech listnatých stromů ve větších trsech. Můžete ji dát do omáčky, polévky či nálevu. Jde o velmi zdravou houbu. Snižuje krevní tlak a cholesterol. Má antibakteriální účinky a zvyšuje tvorbu červených krvinek.

Pařezník pozdní

Pařezník se vzhledem trochu podobá hlívě ústřičné, ale nevyskytuje se v lesích v takové hojnosti a chutná jinak. Pařezník je sice jedlý, ale nepatří u nás mezi běžné sbírané houby. Můžete si jej však dát do polévky či bramboráků. Roste zejména na javorech, vrbách a olších. Pařezník má podobné léčivé účinky jako hlíva. Působí antibakteriálně a snižuje cholesterol. Dále čtěte: Jak správně zasadit a ošetřovat rajčata?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve