Jak zachránit pohromu s připáleným mlékem
Podívejte se na několik vyzkoušených postupů, jak v takových případech elegantně vyčistit hrnec a navíc zbavit kuchyň zápachu z připáleného mléka na plotýnce.
Všechno jde, když máte trpělivost
Ruku na srdce, čistit připálený rendlík je obvykle na hodiny práce a kdo nemá dostatek trpělivosti a zaručené tipy, skončí jeho nádobí v popelnici, protože připálené mléko je velmi odolný protivník. Pokud se vám však něco takového stane, nepropadejte hned panice. Možná se vám nepodaří připáleniny odstranit hned napoprvé, ale nevzdávejte to. Vaše úsilí bude jistě korunováno zaslouženým úspěchem.
Dejte tomu čas
Všechny následující postupy mají jedno společné. Připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit. To znamená klidně i přes noc. Někdo do vody přidává sůl, tedy hodně soli, někdo i společně s jedlou sodou a kypřicím práškem.
Vyzkoušené je také odmočení octem, případně jej můžete ještě nejdříve nechat projít varem. V takovém případě hrnec dejte na balkon nebo za okno, ať nemáte domácnost plnou octomilek. V některých případech půjde následující den připálenina i odloupnout. Pokud ne, budete muset ještě drhnout.
Opatrně na povrch
Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Rozhodně nepoužívejte kovovou drátěnku ani jiné předměty, kterými byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít i plochou dřevěnou vařečku. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce Savo a druhý den se pokuste dílo dokonat. Čtěte také: Pokud myčka zapáchá nebo špatně myje, stačí pár kroků a bude zase fungovat jako nová.
Při přetečení jednejte ihned
Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, doporučuje se ihned setřít skvrnu mokrým hadrem a nakapat na ni ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.