Rostlinná terária jsou pastvou pro oči a na údržbu jsou nenáročná

 Ostatní 
07. března 2020 10:43 / Veronika Prášilová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Florária si žijí svým poklidným životem téměř bez zásahu Depositphotos
Máte rádi domácnost plnou rostlin a chtěli byste zkusit něco nového? Obligátní květináče můžete doplnit takzvaným floráriem či rostlináriem, jak se říká obdobě akvária, v němž však místo vody a rybiček dominují různé druhy sukulentních a podobně pomaleji rostoucích rostlin.

Rostlinná terária se u nás zatím netěší takové oblibě jako akvária, přitom jsou mnohem snadnější na údržbu. Dokonce existují i uzavřená rostlinária, která si žijí svým ekologickým životem naprosto sama bez přísunu vzduchu a vody a zásahu lidské ruky i několik měsíců.

Zakládáme florárium

Pro začínající pěstitele je nejvhodnější volbou kulaté skleněné akvárium větších rozměrů pro osázení několika rostlin s podobnými životními podmínkami. Takto můžete vytvořit třeba i několik florárií symbolizujících různé klimatické podmínky jako tropy, pouště nebo hory. V každém z nich bude potřeba vytvořit vhodné podmínky, především co se týká vlhkosti. Na dno nádoby patří silnější drenážní vrstva, nejlépe keramzit, který jednak zadržuje přebytečnou vodu, jednak ji postupně uvolňuje zpět ke kořenům. Tato vrstva je velmi důležitá, neboť vaše florárium nejspíše nebude mít možnost odtoku vody.

Na tuto vrstvu se dává nejméně deseticentimetrová vrstva substrátu vhodná pro zamýšlené rostliny. Navrch přijde jemný písek, kamínky, nejrůznější dekorace, půdokryvné rostliny, mech a jiné, opět podle charakteru florária. Jen pozor na dekorace ze dřeva, různé kusy kořenů, větviček atp., protože ty sice mohou být líbivé na oko, ale také by mohly ve vlhkém prostředí začít zahnívat, což není žádoucí.

Čím florárium osadit

Pro začátečníky bude jistě jednodušší vytvořit první zahrádku se sukuletny, které se zalévají či rosí třeba jen jednou měsíčně. Ve floráriu se navíc nehnojí, aby se co nejvíce zpomalil jejich růst. Pravým opakem, ovšem s téměř stejnou snadností údržby, jsou vodomilné rostliny. Zjednodušeně řečeno v jejich případě stačí udržovat substrát stále vlhký. Do takových terárií se pak hodí i imitace zurčícího potůčku či vodopádu vytvořená za pomoci malého čerpadla. 

Rostlinárium se může, podobně jako to dělají akvária, stát zajímavou dominantou vaší domácnosti, která je pastvou pro oči a příjemnou relaxací pro duši. Pokud byste si chtěli pořídit také akvárium, poradíme, jak na to. Zvládnou to i naprostí začátečníci, jak se můžete přesvědčit zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47