Bakterie, plísně, pachy. Držte si je dál od lednice

 Ostatní 
04. března 2020 10:12 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čistá lednice je základem nezávadných potravin Depositphotos
Nepříjemný neidentifikovatelný zápach, zbytky jídla a něco lepkavého na dvířkách ledničky. Dětem se totiž občas něco vylije, manžel nechtěně nahne talíř s jídlem, sem tam něco ukápne. Když se tyto drobné nehody nakupí, nezbývá než lednici vyčistit. A pokud nechcete tam, kde uchováváte potraviny, používat chemii, jděte na to ekologicky.

Čištění lednice není asi pro nikoho vrchol zábavy, ale jednou za čas se do toho prostě pustit musíme. Už jen proto, abychom nedali prostor pro vznik případných plísní.

Všechno musí ven

Každé čištění by mělo začínat tím, že vyndáme všechny potraviny z lednice. Není nijak výhodné vytahovat jednu poličku po druhé a potraviny přemisťovat ze strany na stranu. Pokud nechcete ztratit nervy, nepřemýšlejte a všechno jídlo vyndejte, protřiďte a to použitelné naskládejte například do čisté plastové bedýnky a odneste na balkon. Samozřejmě ale jen tehdy, pokud je tam chladněji než uvnitř.

Čistič a desinfekce v jednom

Abychom zabránili nechtěnému šíření plísní a bakterií, je dobré lednici důkladně omýt vodou, do níž přidáme nenahraditelný ocet. Výborně se osvědčila také voda se sodou, která svými vlastnostmi dokáže skvěle zatočit s nánosy nečistot. Tyto směsi si také poradí se zápachem, který se v ledničce mohl objevit. Při úklidu lednice také rozhodně nezapomeňte na těsnění dvířek. V jeho záhybech se totiž často ukrývá řada nebezpečných bakterií, které je potřeba zlikvidovat. Poté těsnění lehce potřete vazelínou, aby zůstalo pružné a nezačalo praskat.

Potraviny přebírající pachy

Pokud se vám náhodou stane, že ani po důkladném umytí chladnička nevoní čistotou, můžete dovnitř strčit malou misku s neředěným octem nebo kousky citronu. Pozor byste si však měli dávat také na potraviny, které zápach přejímají. Nejvíce náchylné jsou na to například sýry a jiné mléčné výrobky. Tyto potraviny je vhodné uchovávat v neprodyšných plastových boxech. A rovnou do nich můžete uzavřít také jídlo, které dokáže v lednici nadělat nepříjemnou pachovou paseku.

A když už budete v pracovním procesu, můžete se stejnými pomocníky vyčistit také myčku. I ta totiž občas vydává nepříjemný zápach, se kterým je dobré zatočit. Jak na to, si můžete přečíst v našem článku zde.

Rada na závěr

Dávejte si pozor, abyste do lednice nedávali pokrmy, které jsou ještě teplé nebo dokonce horké. Velký rozdíl teplot může vést ke znehodnocení jídla, a zároveň může vést ke zrodu bakterií, které následně napadnou potraviny okolo. Ze stejného důvodu se do budoucna vyvarujte také skladování uvařeného jídla vedle potravin syrových.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve