Aloe vera je léčivý zázrak z Afriky, který můžete pěstovat i doma

 Ostatní 
21. července 2020 09:00 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z aloe vera se zejména na rány používá syrová dužina Pixabay
Aloe je zelený víceletý sukulent s typickými dlouhými, tučnými listy s řídkými ostny na okrajích. Je to poměrně náročná rostlina na teplo, proto se jí v našich podmínkách volně příliš nedaří. Vy si ale aloe vera můžete vypěstovat doma. Poradíme vám, jak.

Aloe vera je africký zázrak, který se v lékařství a kosmetice používá již přes 3 500 let. Chrání pokožku, hydratuje, jako silný antioxidant působí proti stárnutí, podporuje hojení, působí jako UV filtr, čistí, osvěžuje a regeneruje tkáně, zlepšuje zásobení kyslíkem, má antiseptické účinky, vyrovnává tvorbu kožního mazu a zpevňuje vlasy.

Není moc rostlin, které by měly větší historii v přírodním léčení než právě aloe vera. Svými účinky je známá již po staletí.  Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, niacin a cholin. Z minerálů pak hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje steroidy, vzácné aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Celkem aloe vera obsahuje více než 200 látek prospěšných pro naše tělo.

Z aloe vera se zpracovávají především listy, které obsahují hojivou šťávu. Léčivé účinky aloe vera je pak možné využít při vnitřním i vnějším způsobem.

Při vnějším použití se gel z listu rostliny aplikuje přímo na postižené místo. List je potřeba zbavit ostnů a slupky, která může na pokožku působit dráždivě. Aloe vera se užívá v syrovém stavu. 

Léčivé účinky

  • Pomáhá při nechutenství, při problémech s vyprazdňováním, pálení žáhy a dalších zažívacích obtížích.
  • Pomáhá podpořit správnou funkci jater a slinivky břišní.
  • Detoxikuje tělo.
  • Zlepšuje imunitu organismu.
  • Léčí parodontózu.
  • Pomáhá při bolestech svalů.
  • Pomáhá při problémech s cukrovkou.
  • Pomáhá proti kožním onemocnění.
  • Zrychluje regeneraci ran a popálenin.
  • Zpomaluje proces vypadávání vlasů.
  • Mírní postup rakoviny střev.

Pěstování

O léčivých účincích aloe vera se ví po staletí. Ve výčtu vámi pěstovaných léčivek by tedy rozhodně neměla chybět. Aloe si však příliš nelibuje v našich zeměpisných podmínkách. Přesto jí lze vytvořit příznivé podmínky k životu. Víte, jak na to?

Teplota

Aloe vera pochází ze subtropických oblastí, proto je náročná na teplo. Tyto rostliny lze pěstovat buď ve skleníku, anebo v interiéru jako pokojovky. V teplých letních dnech je možné vynést je na terasu či balkon. Pozor ale, aby v noci neklesly teploty pod 10 °C.

Substrát

Pro správný růst použijte dobře propustný, lehký substrát s převahou písku, ideálně mírně zásaditý.

Zálivka

Rostliny vyžadují jen malou zálivku, mezi jednotlivými zálivkami by půda v květináči měla vyschnout. Květináč musí mít na spodní straně otvor, aby eventuální přebytečná voda měla kam rychle odtéci. Pokud přestěhujete rostlinu v létě na terasu nebo balkon, při dešti ji schovejte. Aloe totiž opravdu nesnáší pobyt v trvale vlhkém prostředí.

Přesazování

Při pěstování je dobré počítat s tím, že se aloe bude pomalu rozrůstat. Výjimkou nejsou mnohaletí jedinci o průměru jednoho metru. K pěstování aloí se ideálně hodí terakotové květináče, jež je vhodné jednou za čas vyměnit za větší, aby kořenový systém rostliny získal více místa a samotná květina se mohla více rozrůst. Rostlinu přesazujte s balem, kořeny neosekávejte, prázdná místa v květináči doplňte vhodným substrátem a lehce přimáčkněte.

Sklizeň

Z aloe vera se používají čisté a zdravé listy. Odřezávají se zásadně nejspodnější listy. Lze odštípnout třeba jen část listu, anebo čistým řezem oddělit od rostliny list celý. Pozor ovšem na poranění stonku.

Aloe vera můžete pěstovat jako běžnou pokojovku pro okrasu. Jak využít aloe vera, si přečtěte zde. A ještě jedna zajímavost: V ideálních podmínkách je rostlina schopná si vystačit pouze s rosením listů třeba i sedm let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47