Jak správně zamrazit bohatou úrodu ovoce a zeleniny, abyste nepřišli o důležité vitaminy
Ovoce a zeleninu byste rozhodně ze svého jídelníčku neměli vynechávat. Obsahují potřebné vitaminy a minerály, které přirozeně podporují imunitu a napomáhají zdravému trávení. Nejlepší je stravovat se čerstvými potraviny. Pokud je všechny nestačíte sníst, byla by velká škoda je vyhodit. Zamrazte je tak, aby se v nich zachovalo co nejvíce důležitých vitaminů a prospěly vašemu organismu, i když nebudou zcela čerstvé.
Ovoce
Začněte tím, že veškeré ovoce přeberte a vyřaďte z něj kousky, které vypadají, že za chvíli shnijí. Větší ovoce nakrájejte, malé nemusíte. Můžete ho umýt ve vodě s octem. Smíchejte je v poměru jedna ku jedné. Pokud nemáte ocet, můžete je umýt i v citronové vodě. Nachystejte si plech s pečicím papírem.
Po vyschnutí tam ovoce naskládejte tak, aby mělo dostatek místa. Můžete ho posypat menším množstvím cukru, protože díky tomu v sobě udrží více vitaminu C. Plech dejte do mrazáku zhruba na pět hodin. Následně ovoce vytáhněte a dejte ho do speciálních zmrazovacích sáčků.
Teprve teď ho můžete uskladnit v mrazáku na dlouhou dobu. Vydrží vám tam zhruba deset měsíců. Nedoporučujeme uskladňovat ovoce v krabičkách, protože není dobře chráněné před mrazem. Ze speciálních sáčků můžete navíc vysát i vzduch, což potravinám prospěje.
Zelenina
Zeleninu nakrájejte na menší kousky, zbavte ji slupek a případných jadérek. Stejně jako ovoce ji umyjte v citronové či octové vodě. Nachystejte si hrnec s vodou. Přiveďte ji do varu a zhruba na tři minuty do ní zeleninu vložte.
Následně ji vyndejte a položte do misky s ledem a vodou. Chvíli tam zeleninu nechte ležet a následně ji vyskládejte, aby vám dobře vyschla. Nakonec ji vložte do zmrazovacích sáčků. S větší zeleninou zacházejte stejně jako s větším ovocem. Přečtěte si o tom, jak zaštipovat rajčata, abyste měli bohatou úrodu.