Jak správně zamrazit bohatou úrodu ovoce a zeleniny, abyste nepřišli o důležité vitaminy

 Ostatní 
07. července 2020 09:03 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Ovoce a zeleninu byste rozhodně ze svého jídelníčku neměli vynechávat  JumpStory
Zahrady a skleníky se pomalu plní ovocem a zeleninou. Čerstvou úrodu je doporučené sníst do tří až čtyř dní. Pokud máte potravin větší množství, patrně se vám to nepodaří. Můžete si je zamrazit a sníst později. Ze zmrazeného jídla se však vytrácejí potřebné živiny a vitaminy. Jak to provést, aby jich v ovoci a zelenině zůstalo co nejvíce i po zmrazení?

Ovoce a zeleninu byste rozhodně ze svého jídelníčku neměli vynechávat. Obsahují potřebné vitaminy a minerály, které přirozeně podporují imunitu a napomáhají zdravému trávení. Nejlepší je stravovat se čerstvými potraviny. Pokud je všechny nestačíte sníst, byla by velká škoda je vyhodit. Zamrazte je tak, aby se v nich zachovalo co nejvíce důležitých vitaminů a prospěly vašemu organismu, i když nebudou zcela čerstvé.

Ovoce

Začněte tím, že veškeré ovoce přeberte a vyřaďte z něj kousky, které vypadají, že za chvíli shnijí. Větší ovoce nakrájejte, malé nemusíte. Můžete ho umýt ve vodě s octem. Smíchejte je v poměru jedna ku jedné. Pokud nemáte ocet, můžete je umýt i v citronové vodě. Nachystejte si plech s pečicím papírem.

Po vyschnutí tam ovoce naskládejte tak, aby mělo dostatek místa. Můžete ho posypat menším množstvím cukru, protože díky tomu v sobě udrží více vitaminu C. Plech dejte do mrazáku zhruba na pět hodin. Následně ovoce vytáhněte a dejte ho do speciálních zmrazovacích sáčků.

Teprve teď ho můžete uskladnit v mrazáku na dlouhou dobu. Vydrží vám tam zhruba deset měsíců. Nedoporučujeme uskladňovat ovoce v krabičkách, protože není dobře chráněné před mrazem. Ze speciálních sáčků můžete navíc vysát i vzduch, což potravinám prospěje.  

Zelenina

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, zbavte ji slupek a případných jadérek. Stejně jako ovoce ji umyjte v citronové či octové vodě. Nachystejte si hrnec s vodou. Přiveďte ji do varu a zhruba na tři minuty do ní zeleninu vložte.

Následně ji vyndejte a položte do misky s ledem a vodou. Chvíli tam zeleninu nechte ležet a následně ji vyskládejte, aby vám dobře vyschla. Nakonec ji vložte do zmrazovacích sáčků. S větší zeleninou zacházejte stejně jako s větším ovocem. Přečtěte si o tom, jak zaštipovat rajčata, abyste měli bohatou úrodu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty