Připravte si zásobu bylinkových amarounů, jsou výtečné pod maso

 Ostatní 
12. července 2020 11:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Až neporostou, přijdou vám vhod k léčení i v kuchyni Depositphotos
Ať už pěstujete bylinky záměrně, nebo vám na zahradě rostou jen tak, byla by škoda je nechat ladem. A jestli je nevyužijete k léčebným účelům, můžete si z nich připravit skvělé a rychle použitelné základy pro vaření a dochucovadla.

Projděte si tedy zahradu, povyměňujte přebytky se sousedy a pusťte se do díla.

Usušit a popíjet

Nejjednodušší způsob zpracování bylinek či různých natí je jednoznačně jejich nasušení. Použít je pak můžete jako koření nebo na přípravu čajů, a to jak jednodruhových, tak nejrůznějších směsí. Nabízí se však i mnoho jiných možností.

Hoďte to k ledu

Zmrazování je vhodné zejména pro byliny, které sušením ztrácejí aroma, což je mimo jiné příklad pažitky, meduňky nebo kopru. Čerstvé bylinky opláchněte a nakrájejte nebo nastříhejte do plastových misek. Po zmrznutí si můžete kdykoliv „odškrábat“ potřebné množství. Zajímavý způsob je zmrazit je ve formičkách na led. Bylinky rozmícháte v malém množství vody nebo vývaru, případně rozmixujete na pyré, a po zmrazení si vždy vyloupnete jen tolik, kolik budete potřebovat.

Sůl jen čistou

Vedle sušení patří k nejstarším způsobům konzervace nakládání bylin do soli. To je vhodné například pro pažitku, petržel, libeček či kopr. Omyté a najemno nakrájené bylinky promíchejte se solí v poměru 4 : 1. Používejte nejlépe mořskou sůl bez příměsí, protože soli s přídavkem fluoru a jodu ovlivňují chuť. 

Směs důkladně napěchujte do menších sklenic se šroubovacím uzávěrem či keramických nádob. Ty pak umístěte na suché, chladné a temné místo, nikoliv do lednice. Nevýhodou této metody je jen omezené použití těchto slaných směsí. Do polévek, omáček nebo pod maso jsou však ideální. Čtěte také: Bylinková spirála ozvláštní zahradu. Postavit ji můžete ze starých cihel i kamení

Bylinková másla

Pečené brambory, minutky, čerstvá bageta nebo jednohubky s bylinkovým máslem jsou výtečné lahůdky. Výroba je přitom velmi snadná. Máslo nechejte povolit při pokojové teplotě a až to půjde, vmíchejte do něj své oblíbené omyté, osušené a najemno nakrájené bylinky. Přidat můžete i špetku mořské soli. Směs rozdělte do plastových misek a uskladněte v lednici, kde vám vydrží podle expirace másla. Ovšem, když je zmrazíte, prodloužíte jim trvanlivost o několik měsíců.

Bylinkové amarouny

Vzpomínáte na amarouny ze seriálu Návštěvníci? Šlo z nich připravit jakékoliv jídlo. A to samé platí prakticky i o želé vyrobeném z jablečného základu a bylinek. S ním pak provoníte jakékoliv pečené maso, výtečné je také s opečenými či grilovanými rybami, do dresinků a zeleninových salátů, anebo smíchané s krémovými sýry, případně jako rychlá svačinka s krekry. Výroba je časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Suroviny na přípravu želé

  • 1 l jablečného moštu, případně 100% jablečného džusu
  • 0,5 l jablečného octa
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • 25 g agaru nebo jiné želírovací látky
  • 30 g bylinek

Do hrnce nalijte mošt s octem a plotýnku zapněte na střední stupeň. Přisypejte cukr, sůl a míchejte do rozpuštění. Přidejte agar a za stálého míchání počkejte, než směs začne probublávat. Plotýnku poté vypněte a vmíchejte bylinky. Horkou tekutinu opatrně nalijte do vysterilizovaných sklenic. Pokud děláte více druhů, skleničky si označte a uchovávejte v temnu a chladu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky