Solární panel jako jednoduché řešení na chatě bez elektřiny. Postavte si malé zařízení na výrobu elektrické energie

 Ostatní 
09. července 2020 10:16 / Petr Vlach
  5
📷
4 fotografie v galerii
Solární panel umístíte klidně i na střechu africké chýše Pixabay
Se solárními panely se setkáváte na každém kroku. Možná i vás napadlo využít nějaké jednoduché řešení na chatě bez elektřiny či jen v odlehlém koutě zahrady. Nebo chcete mít dobrý pocit, že jste si sami vyrobili trochu elektrické energie. Máme zajímavé informace.

K postavení malého zařízení na výrobu elektrické energie nepotřebujete žádné stavební povolení. Jestliže jde o součást stavby a vy nebudete dodávat elektřinu do sítě, je papírování zbytečné. Potřebujete ale mít alespoň základní povědomí o elektřině, a v případě nejasností si i na malé systémy pozvěte raději odborníka. I tak je ovšem dobré vědět, jak postupovat a co budete potřebovat.

Základní komponenty

Solární elektrárna se skládá z několika základních komponentů, které budete potřebovat buď všechny, nebo alespoň jejich část. Zcela jistě se neobejdete bez solárních panelů. Současné panely mají stále vyšší výkon při stejném rozměru a zvyšuje se průběžně i jejich účinnost. Také se snižuje jejich cena, což je dobrá zpráva. Pokud budete nakupovat sami, dejte si pozor, protože stejný panel lze najít ve značném cenovém rozpětí. Například panel o výkonu 360 Wp můžete koupit za tři a půl tisíce korun, ale také za deset tisíc. A možná půjde o stejný typ.

Budete-li nabíjet akumulátory, potřebujete regulátor, který při různém vstupním napětí z panelů dodá do akumulátorů příslušný nabíjecí proud. Při jeho výběru jde i o to, abyste vybrali model, jenž zvládne vámi požadované vstupní napětí, které bude dáno počtem panelů a jejich zapojením. Důležitý je ale i nabíjecí proud, protože by se snadno mohlo stát, že vaše panely budou dodávat více energie, než bude schopen regulátor poslat dál. Na regulátoru proto nešetřete. Na druhou stranu pro malé systémy se jistě vejdete do rozpětí 3 – 5 tisíc korun.

Pro použití energie pro klasické spotřebiče na 230 V je potřeba ještě měnič, který změní stejnosměrné napětí z panelů na střídavé napětí příslušné úrovně a průběhu. Dají se pořídit měniče různého výkonu a buď s modifikovanou sinusoidou nebo s čistým sinusem na výstupu. Raději investujte do vyššího výkonu, budete mít alespoň možnost rozšiřovat elektrárnu z hlediska počtu panelů. Čistý sinus je také pro řadu spotřebičů vhodnější.

Akumulátory nejsou nutnou součástí elektrárny, ale jestliže budujete tzv. „ostrovní systém“, tedy elektrárnu, která má být zcela nezávislá a má dodávat energii pro chatku, dílnu či odlehlý kout zahrady, bude vhodné akumulátory použít. Někdo využije i starší z nákladních vozů, ale určitě je vhodné zakoupit kvalitní akumulátory s vyšší kapacitou a určené pro solární provoz. Jejich cena je různá podle kapacity. Od několika tisíc až po desítky tisíc korun.

Co ještě vzít v úvahu

Rozhodně nešetřete na vhodném zařízení k ochraně vašeho majetku. Používejte kvalitní kabely s velkým průřezem, jističe a přepěťové ochrany. Jestliže není vaším cílem ostrovní systém s výrobou 230 V střídavých, zamyslete se, k čemu všemu budete solární panely používat. Nejjednodušší je přímá spotřeba v ohřívačích teplé vody či v zimním období k přitápění v určitých prostorách, například k udržení teploty nad bodem mrazu.

Všechny alternativy diskutujte s odborníky. V případě solárních elektráren platí, že heslo „dvakrát měř a jednou řež“ platí dvojnásob. Docela na závěr jen poznámka, že za jednoduchý systém s akumulátorem pro chatku dáte kolem dvaceti tisíc. Nepotřebujete žádné dotace a budete mít radost, že si večer rozsvítíte svou vlastní elektřinou, poslechnete si zprávy, podíváte se na film, budete pracovat na počítači a ještě si ohřejete vodu v bojleru. A pokud se nechcete pouštět do vlastních konstrukcí, nechte se inspirovat třeba článkem zde, a kupte si drobou solární vychytávku hotovou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47