Nedejte octomilkám šanci. Metod, jak se jich zbavit, je několik, jedna je ale zaručená

 Ostatní 
16. července 2020 09:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Octomilky dokáží značně znepříjemnit život Depositphotos
Octomilky se ve velké míře vyskytují v domácnostech hlavně na podzim, ale objevit se mohou i kdykoliv jindy. Stačí nechat na stole nedojezený kus banánu nebo skleničku s nedopitým vínem a octomilky se brzy zjeví. Existuje několik metod, jak nad nimi vyzrát. Každá funguje méně či více spolehlivě, jedna z nich vám ale skutečně zaručí úspěch.

Malé mušky přitahuje sladká vůně ovoce, ovocných šťáv či zbytku vína ve skleničce. Jakmile začne něco kvasit, mušky na sebe nenechají dlouho čekat. Stejně tak je pro ně velmi lákavý odér zahnívajících rostlin v květináčích nebo trhaných květin ve váze, o nelibě zapáchajících zbytcích z odpadkového koše ani nemluvě. Zdraví člověka sice nijak neohrožují, na druhou stranu dokáží přenést plísně i na nezkažené ovoce.

Rozmnožují se rychlostí blesku

Největší problém tkví v tom, že se octomilky neuvěřitelně rychle rozmnožují. A platí, že čím je tepleji, tím jim to jde snáz. Samička zvládne naklást až 300 drobných vajíček přímo na ovoce. Během dvanácti hodin se z vajíčka vylíhnou larvy (při teplotě 25 °C) a začnou se živit ovocem i mikroorganismy, které rozkládající se potraviny obsahují. Samičky jsou schopny pářit se již za 12 hodin od chvíle, co se vylíhnou z kukly a brzy poté už jsou připraveny naklást vajíčka. Dospělé octomilky žijí až devět týdnů. Celý vývojový cyklus jsou octomilky schopné stihnout za sedm až osm dní, ale může jim trvat i déle než měsíc. Závisí nejen na teplotě, ale i dostupnosti potravy.

Pořádek je nejlepší prevence

Nejlepší prevencí je udržovat doma pořádek. Jenže ani to vždycky nepomůže. Mnohdy totiž stačí úplně málo, třeba kousek ovoce v odpadkovém koši, nedopitá sklenice se šťávou nebo nahnilé jablko v košíku, kterého jste si ani nevšimli. Takže uklízet pravidelně je sice důležité, ale ani tak to neznamená, že se u vás octomilky nevyskytnou.

Pokud jejich výskyt chcete eliminovat, pečlivě otírejte linku a vytírejte podlahu. Používejte uzavíratelný odpadkový koš. Lepší je menší, který je nutné vynášet častěji. Doma se vám pak nehromadí zbytky potravin. Nenechávejte nikde zbytky jídla a pití. Co nesníte, dejte ihned o ledničky nebo vyhoďte. Nenechávejte ve dřezu špinavé nádobí od jídla. Kontrolujte ovoce a špatné kusy vyhazujte. Nepřelévejte pokojové květiny. Mušky velmi rády kladou vajíčka právě ve vlhké a mokré hlíně.

Ne všechny metody fungují na 100 procent

Pokud se i přes veškerou snahu u vás houf malých dotěrných mušek objeví, nepanikařte a pusťte se s nimi do boje. Rad, jak s nimi zatočit, existuje několik. Co můžete vyzkoušet:

Mucholapka

Nejvhodnějším místem pro nalepení mucholapky je poblíž okna, odkud první mušky přilétají. Tyto lapače mušek vylučují feromony, které octomilky nalákají a pak je zahubí. Mucholapku pořídíte za asi padesátikorunu.

Elektrický lapač

O něco dráže vychází elektrický pomocník, který otravný hmyz láká na světlo, a jakmile přiletí, zahubí je prostřednictvím elektrického proudu nebo jej nasaje do zásobníku. Mezi hlavní výhody elektrických lapačů je tichý provoz i to, že se nejedná o žádný chemický přípravek. Zaplatíte z něj pár stovek.

Česnek či hřebíček

Octomilky také nesnášejí některé aromatické vůně, například tu, kterou vydává česnek nebo hřebíček. Na okenní parapet můžete položit misku s hřebíčkem a získáte tak i pěkný doplněk. Do květináčů zase lze zapíchnout stroužek česneku. O magických účincích hřebíčku jsme psali zde.

Vysavač

Někdo také radí vzít na mušky vysavač. Stačí na stůl položit talíř s kouskem ovoce a až se k němu mušky sletí ve velkém počtu, zapněte vysavač a vysajte je.

Ať už vyzkoušíte kteroukoliv z výše zmíněných metod, pravděpodobně se mušek zbavíte jen částečně. Pokud je ale budete chtít zlikvidovat opravdu důkladně, musíte na ně nastražit speciální past.

Stoprocentní past na octomilky

Vezměte prázdnou plastovou láhev, nalijte do ní trochu džusu, vody se šťávou, vína nebo piva a uzavřete ji. Poté do ní udělejte malé dírky, samozřejmě nad tekutinou, aby vám nevytekla. Mušky naláká vůně, vletí dovnitř, ale už se nedostanou ven. S láhví plnou mušek pak stačí zatřepat a vylít ji do odpadu.

Džus nebo šťávu můžete nalít také do misky nebo sklenice a poté zadělat potravinářskou fólií, do které uděláte pár dírek. Funguje to stejně jako v prvním případě. Během pár dnů nebudete mít v bytě ani jednu otravnou mušku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve