Správné skladování trvanlivých potravin. Možná budete překvapeni, kde se daří mouce nebo rýži
To ale není všechno, pojďte se proto s námi podívat na další doporučení.
Vzduchotěsná nádoba zaručí trvanlivost
Pokud jste milovníky hrachu, fazole či čočky, máme pro vás dobrou zprávu. Stává se jen výjimečně, že jsou tyto luštěniny napadeny brouky, a to v případech, kdy se jich skladuje příliš mnoho u sebe. Pokud tyto potraviny umístíte do vzduchotěsných dóz, vydrží vám dlouho a můžete je mít uložené například ve spíži.
Myslete však na to, že se do nádoby nesmí dostat vlhkost. Pokud byste je v takovém prostředí skladovali delší dobu, začnou vám plesnivět. Pokud je však skladovací nádoba vzduchotěsná, vydrží vám luštěniny i několik let.
Mouka s rýží patří do lednice
Zastánci rýže a rýžových pokrmů by zase měli dbát na to, že tato obilovina vyžaduje nejen uchovávání ve vzduchotěsné dóze, ale také na suchém a chladném místě. Ideální je, pokud pro ni najdete místo v lednici. Stejně byste měli uskladnit také pšeničnou, ovesnou či kukuřičnou mouku, které vyžadují chladné prostředí v případě, že je potřebujete skladovat déle než dva týdny.
Je prokázáno, že nejlepší teplota pro uchovávání rýže je 4,5 stupně Celsia a méně. Nejvhodnější materiál, ze kterého by měla být vyrobena nádoba, v níž máte rýži uskladněnou, je takzvaný kontejner z potravinářského plastu nebo sklenice. Jsou-li dodrženy tyto dvě podmínky, pak rýže vydrží bez ztráty nutričních vlastností a typického aroma až 30 let.
Zajímavost
Aby vám rýže, obiloviny či luštěniny vydržely déle, dejte na dno skladovací nádoby kousek sušené feferonky.
Původní sáčky vyhoďte
Chladný a suchý box ve spodní části lednice je skvělou volbou nejen pro dlouhodobé skladování obilovin, ale i již zmíněných luštěnin. Problémem naopak je, pokud suché a trvanlivé potraviny skladujete v jejich originálních plastových obalech, jelikož tím ohrožujete jejich kvalitu a trvanlivost.
Toto balení neposkytuje dostatečnou ochranu proti škůdcům, kteří poměrně snadno mohou proniknout dovnitř a celé balení znehodnotí. V původních igelitových sáčcích po otevření a nespotřebování celého obsahu postupně dochází k zadržování vlhkosti, následkem čehož obsah může začít plesnivět. Čtěte také: Jak správně skladovat med, máslo a vejce.