Zavařujte v troubě, myčce, mikrovlnce. Je to jednodušší, než se zdá

 Ostatní 
10. srpna 2020 12:03 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Uchovejte si letní úrodu na zimu JumpStory
Léto je čas zavařování ovoce i zeleniny. Pokud nemáte klasický zavařovací hrnec, zkuste to také v troubě, myčce nebo mikrovlnce. Je to jednodušší, než se zdá.

Není nad domácí okurky, rajčata nebo ovoce z vlastní zahrádky. Ta chuť i vůně je prostě nenapodobitelná. Ovšem problém je, že sníst celou úrodu není možné. Proto existuje zavařování, díky němuž si můžete třeba okurky vychutnat i během zimy. Ještě nemáte se zavařováním zkušenosti a nechce se vám útracet za hrnce? Nemusíte. Existují i jiné způsoby.

Zavařování v troubě

Ať už máte doma plynovou, elektrickou nebo horkovzdušnou troubu, můžete v ní zavařit takřka cokoliv. Prakticky jde o ten samý postup jako při zavařování v hrnci, liší se však délka tohoto procesu a teplota. Zavařovací sklenice naplňte a dobře uzavřete. Na hluboký plech nalijte asi 2 cm horké vody a vyskládejte na ně naplněné sklenice. Voda by neměla být vroucí, neprohřátým sklenicím by hrozilo prasknutí. Na dno plechu je také možné umístit starou utěrku nebo hadřík a teprve potom vložit sklenice. Zavařovačky dávejte dostatečně daleko od sebe tak, aby se vzájemně nedotýkaly a také se nesmějí dotýkat okraje plechu. Co se týče nastavení teploty, zde se liší podle typu trouby.

Elektrická, plynová, horkovzdušná

U elektrické trouby si zvolte spodní i horní ohřev a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou dejte na stupeň 1-2 podle konkrétního typu. U multifunkčních (horkovzdušných) trub zvolte režim horký vzduch s ventilátorem a teplotu 150 °C. Jakmile je trouba předehřátá, vložte plech se sklenicemi a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. U ovoce to trvá 30-45 minut, u zeleniny to může být i hodinu. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí otočte zpět a na každé víčko ťukněte nehtem. Správně dolehlé víčko bude vydávat jasný zvuk, nedokonale utěsněné pak zvuk dutý.

Zavařování v myčce

Zavařovat nemusíte pouze v troubě. Zkuste využít myčku. U ní zvolte nejvyšší teplotní program, který vaše myčka má a naskládejte do ní naplněné sklenice tak, aby se nedotýkaly. Aby se nekymácely, můžete je zajistit ještě talíři. Nic jiného do myčky už nedávejte. Žádné tablety ani čisticí prostředky. Myčku jen zapněte a jakmile skončí program, vyskládejte sklenice ven a otočte je dnem vzhůru. Myčku můžete využít také na celou řadu jiných úkonů, třeba na dezinfekci či praní. Co vše dalšího umí, jsme psali zde.

Na okurky mikrovlnku

Máte-li na zavařování pouze pár skleniček, třeba okurek, využijte mikrovlnku. Při tomto způsobu dejte přednost raději sklenicím se šroubovacími víčky. Sklenice postavte na talíř. Pak nastavte výkon a čas. Ten se liší podle velikosti sklenic. Pro jednu zavařovačku o objemu 720 ml volte následovně:  700 W – 6 minut, 750 W – 5 1/2 minuty, 800 W – 5 1/4 minuty, 850 W – 5 minut, 900 W – 4 1/2 minuty. Časy vynásobte počtem sklenic, které zavařujete najednou. Po uplynutí doby zavařovačky vydělejte, dotáhněte víčko a obraťte je dnem vzhůru. Po 5 minutách je zase otočte zpět.

Čistota je základ

Nezapomeňte, že základem každého zavařování je čistá sklenice i čistá víčka. Nejdříve je musíte pečlivě umýt saponátem s horkou vodou nebo v myčce. Víčka je nutné sterilizovat ve vařící vodě, a to po dobu deseti minut. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod