Čeho se při zavařování vyvarovat, abyste si nezničili úrodu
Zavařit můžete téměř cokoliv. Kromě ovoce a zeleniny se zavařují i houby. Zavařené plody z vlastní zahrady bývají nejlepší. Ne vždy se však může zavařování povést. Pokud během zavařování uděláte několik přešlapů, plody patrně poletí do koše.
Špatné čištění potřeb k zavařování
Sklenice i víčka musíte důkladně vyčistit, mohou na sobě totiž mít zaschlé nečistoty. Některé z nich dokonce konzervaci přežijí, rozmnoží se a způsobí zkažení zavařených plodů. Nachystejte si teplou vodu, do které nasypejte jedlou sodu či jiný čisticí přípravek.
Sklenice s víčky do ní namočte a nechte je tam několik hodin. Následně je ještě opláchněte teplou vodou. Takto vyčistit byste měli i další předměty, které budete k zavařování potřebovat.
Naplňování sklenic od oka
Dejte si pozor, až budete plnit sklenice. Měli byste je naplnit do 0,5 až 2 cm od okraje. Pokud za sebou v zavařování nemáte léta praxe, neplňte sklenice od oka, ale skutečně dbejte na doporučení. Při přeplnění sklenic, obsah začne unikat. Když sklenice naopak naplníte málo, bude v ní mnoho kyslíku, což zabraňuje dobrému těsnění. Následně se obsah nádoby rychle zkazí.
Nedůkladná kontrola teploty a času
Při zavařování musíte bedlivě kontrolovat teplotu. Neměli byste si od zavařovacího hrnce odběhnout ani na půl hodiny. Teplota by se měla pohybovat okolo 85 stupňů Celsia. Záleží však na konkrétní potravině. Měkké plody můžete zavařovat v páře, ale tvrdé musíte dát do horké vody. Nezapomeňte si během zavařování kontrolovat i čas.
Opakované použití opotřebovaných víček
Některá víčka můžete použít opakovaně, ale musíte je důkladně zkontrolovat. Lidé při zavařování často chybují v tom, že utěsňují sklenice opotřebovanými víčky. Nejde o žádnou banální chybu, protože kvůli tomu se vám obsah v nádobách může snadno zkazit. Některá víčka bývají už deformovaná nebo mají poškozenou těsnicí gumu. V takovém případě je vyhoďte a použijte nová.
Neotočíte sklenice dnem vzhůru
Marmeládu je potřeba plnit do sklenic horkou a postavit ji dnem vzhůru. Ostatní zavařeniny postavte dnem vzhůru, až vychladnou. Tento krok neberte na lehkou váhu, protože díky němu vznikne podtlak a víčka se ke sklenici lépe přichytí. Po otočení nádob dnem dolů by měla být víčka vypouklá dovnitř, nikoliv ven. Dále čtěte: Odstraňte ze zavařovacích sklenic nálepky i s lepidlem bez zbytečné námahy.