Modely aut jsou jedním z nejkrásnějších sběratelských artiklů. Milují je sběratelé i automobilky

 Ostatní 
09. srpna 2020 14:43 / Ema Maxová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Sběratelé automobilových modelů jsou nejčastěji muži, ovšem v posledních letech přibývá i žen Peugeot
Sběratelství je oblíbená záliba, která má mnoho příznivců různých věkových kategorií po celém světě. Sbírají se rozmanité, více či méně kuriózní věci. Mezi ty klasické a ceněné, co se týče možnosti případného zpeněžení, patří sbírání známek, mincí, drahokamů, starožitností či obrazů.

Jiné sbírky, přestože mohou být úctyhodně rozsáhlé, jsou spíše pro radost než jako investice, jako například pivní tácky, žvýkačkové obaly nebo odznáčky. Některým sbírkám časem dojdou přírůstky jako například v případě telefonních karet, na druhou stranu vznikají nové předměty zájmu. Některé sběratelské obory se dynamicky vyvíjejí v čase, příkladem je sbírání modelů aut. 

Sbírání autíček je jedním z nejoblíbenějších a nejkrásnějších oborů. V České republice má celou řadu příznivců. Největší sbírka u nás čítá kolem 12 000 exemplářů. Světovým rekordmanem ve sbírání autíček je bývalý rallyový jezdec Billy Karam, jehož sbírka obsahuje neuvěřitelných 38 000 kusů.

Sběratelé automobilových modelů jsou nejčastěji muži, ovšem v posledních letech přibývá i žen a samozřejmě nejvíce modýlky milují děti. Ostatně, kdo by malá roztomilá autíčka neměl rád? Velmi vřelý vztah k nim mají i samotné automobilky, tedy konstruktéři těch skutečných aut, přestože většinou samy tyto miniatury nevyrábí. Modely aut totiž posilují vztah klienta ke značce, jsou milým dárkem k nákupu vozu a vlastně takovou mini-reklamou na ta skutečná auta, jejichž prodej automobilky živí. 

Ne každé reálné auto se ovšem dočká své miniaturní podoby. Vytvořit věrnou mini-kopii je totiž velice náročné, musí totiž zachytit každičký detail opravdového vozu. Nejčastěji se vyrábějí modýlky v měřítku 1:18 nebo 1:43. Jejich sběratelská hodnota je vysoká a stejně tak i pořizovací cena, která se pohybuje ve stovkách až tisících korun. Existují však i maličké tzv. třípalcové modely, které sice nejsou do detailu rozpracované a většinou u nich ani nejdou otevřít dveře, ale pořídíte je za korunové položky. Drahé přesné kopie vozu se většinou vyrábějí na počest modelu, který je určitým způsobem výjimečný. 

Takové privilegium si vysloužil například nový Peugeot 208. Získal totiž značce Peugeot nejprestižnější ocenění v automobilové branži – titul Auto roku 2020. Nový Peugeot 208 zaujal mezinárodní porotu svým designem, futuristickým interiérem a také elektrickou verzí e-208. Všechny tyto aspekty se tedy značka Peugeot do miniatury snažila zahrnout. Letos v létě pak pro své malé i velké fanoušky uvedla na trh dva modely v měřítku 1:43 a tři „třípalcové“ modely (6 cm).

Mini-modely jsou tak propracované, že si dokonce skrz miniaturní prosklenou střechu můžete prohlédnout do detailu propracovaný technologický interiér vozu. U reálného auta rozlišíte elektrickou verzi jen podle specifických detailů, například zbarvení čelní masky a loga „e“ v zadní části vozu. I tyto drobnosti jsou do modýlků zapracovány. Z barevné škály vybral Peugeot pro miniatury barvy, které jsou klienty vnímány jako nejatraktivnější, zářivé a svěží odstíny modrá Vertigo, žlutá Faro a červená Elixir.

Chcete-li mít doma věrnou kopii Peugeotu 208 v měřítku 1:43, musíte sáhnout do kapsy pro 39 eur, tedy v přepočtu asi tisícovku. Třípalcové modely pořídíte za 5 eur, tedy asi 130 korun. Nespokojíte-li se s kopií a rozhodnete se pro originál, tedy reálný Peugeot 208, můžete ho mít už za 300 000 Kč.  

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve