Léto láká nejen ke grilování, ale i k uzení masa. Sáhněte po správném dřevě

 Ostatní 
10. srpna 2020 08:21 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte si zbytečně zkazit chuť Depositphotos
Posezení s přáteli u dobrého jídla patří neodmyslitelně k letním měsícům. Stále populárnější je grilování masa, sýrů či zeleniny, mnozí fajnšmekři však rádi sáhnou například po uzené klobásce.

Aby však byl kulinářský zážitek dokonalý, je třeba sáhnout po správném typu dřeva. Které je tedy pro uzení to pravé ořechové?

Pár základních rad

Samozřejmě existuje mnoho variant, které dřevo pro ten váš kus masa či klobásy zvolit, ale ať už je to dřevo z ovocných stromů či například z ořešáku, mají několik společných zásad, které je třeba dodržet:

  • Nikdy nepoužívejte dřevo shnilé, plesnivé či jinak poškozené.
  • Nesahejte po chemicky ošetřeném nebo barveném dřevu.
  • Každé dřevo zbavte kůry, která způsobuje zčernání masa.
  • Dřevo před uzením musí dobře vyschnout, ideální doba je 2-3 roky.

Spolu s těmito zásadami také platí, že k uzení ani k roztápění udírny se nepoužívá dřevo z jehličnanů. V malém množství je povolen pouze jalovec.

Pravé ořechové – a to doslova

Univerzálním stromem je ořech. Jeho dřevo se hodí pro různé způsoby uzení, ale nesmí se jej použít moc, aby maso nebylo hořké. Neuděláte chybu, pokud jej využijete při uzení vepřových žeber, drůbeže či červeného masa.

Od pryskyřice dál

Velmi oblíbené je dřevo z ovocných stromů, a to zejména třešňové, švestkové, případně jabloňové. Naopak pro vysoký obsah pryskyřice nepoužívejte dřevo z meruněk a broskvoní. Jabloň a třešeň udělají kus práce při uzení měkkých sýrů, např. hermelínu. Celkově se ovocné dřevo hodí pro uzení drůbežího masa, šunky či vepřového.

Aby maso nenakyslo

Hodně populární je také dubové dřevo. Zde ale můžete narazit na problém ve chvíli, kdy nebude dostatečně proschlé. Celý výsledek vám totiž může zkazit tím, že maso získá nakyslou pachuť. Pokud však vše ukočírujete, budou po jeho použití skvěle chutnat ryby, klobásky i tvrdé sýry.

Pokud si nejste jistí, jak dlouho dřevo vysychalo, jedná-li se o kousky břízy, nebude to až tak vadit. Její polínka dobře hoří, navíc neobsahují tolik aromatických látek a tříslovin, které by negativně ovlivnily výslednou chuť masa. Bříza je skvělou volbou při uzení vepřového a kuřecího masa. Čtěte také: Nejvhodnější dřevo do krbu? Dub, buk a ovocné stromy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod